5 tips voor perfecte webteksten

Met de teksten op jouw website wil je opvallen bij je doelgroep. Een krachtige webtekst sluit aan bij de belevingswereld en zoekbehoefte van jouw websitebezoekers. Je trekt de aandacht, wekt interesse en spoort je bezoekers aan tot actie. Maar hoe schrijf je doelgerichte content? Ik deel graag een aantal tips waarmee je een killer webtekst neerzet!  

1: Maak actieve zinnen  

Wil je jouw lezers écht meenemen in je verhaal? Schrijf dan actief! Eén van de meest voorkomende fouten is passief schrijven. Het klinkt niet lekker en bovendien haken je bezoekers eerder af. Een no go, dus. Actieve zinnen zijn direct. Je hoeft er als lezer minder bij na te denken en je weet meteen wat de schrijver bedoelt. Kijk maar eens hiernaar: ‘deze webtekst zorgt voor mooie resultaten’ (actief) of ‘deze webtekst heeft voor mooie resultaten gezorgd’ (passief). In het voorbeeld met de passieve zin wordt de gebeurtenis erg afstandelijk beschreven, en juist dat wil je voorkomen.  

2: Spreek de juiste doelgroep aan 

Denk vooraf na over de doelgroep die je wil aanspreken. Uiteindelijk schrijf je jouw webtekst niet voor jezelf of je familie. Ga na wat de problemen, wensen en verlangens van jouw doelgroep zijn en speel hier met je tekst op in. Klinkt lastig, maar ik heb een extra tip voor je! Spreek je potentiële klanten in je tekst aan met ‘je/jij’ of ‘u’. Dit zorgt ervoor dat je lezer zich direct aangesproken voelt.  

3: Zorg voor een goede opbouw 

Je bezoekers beslissen binnen enkele seconde of je website interessant is of niet. Zorg daarom dat je de aandacht van je bezoekers vasthoudt. Dit doe je eenvoudig door de belangrijkste informatie kort en helder bovenaan je tekst te zetten. Je schrijft eigenlijk aan de hand van een omgekeerde piramide; je vertelt je bezoeker direct wat het belangrijkst is en stimuleert daarnaast om verder te lezen.  

4: Maak je webtekst scanbaar 

Websitebezoekers zijn vaak op zoek naar het antwoord op een vraag. Grote kans dat jouw bezoekers om die reden even snel een pagina scannen. Geeft de webtekst niet direct antwoord op hun vraag? Dan klikken ze weg. Om dit te voorkomen, kun je het beste gebruik maken van opsommingen. Lange blokken tekst zorgen ervoor dat de aandacht van de lezer snel verloren gaat. Ook koppen en tussenkoppen zorgen voor structuur op je website. Hieraan herkent je bezoeker direct wat erin dat deel van de tekst te vinden is. Naast deze tips, raad ik je ook aan om genoeg gebruik te maken van witruimtes. Hierdoor is jouw webtekst prettig leesbaar.  

5: Verwerk relevante zoekwoorden 

Wil je dat jouw tekst vooral veel bezoekers naar je website leidt? Focus je dan eens op relevante zoekwoorden! In een SEO tekst zijn strategisch zoekwoorden verwerkt, zodat Google herkent dat jouw tekst precies gaat over de woorden waar je websitebezoeker naar zoekt. Op die manier wordt je website sneller gevonden in Google. Maar, dit zorgt natuurlijk niet direct voor een hoge positie in de zoekmachine. Goede content bestaat uit verschillende pijlers, namelijk kwaliteit, relevantie (zoekintentie) én zoekwoorden. Een killer webtekst vult alle pijlers perfect in én scoort daarnaast een toppositie in Google.

Hulp nodig bij je webteksten?  

Als het goed is heb je nu een beter beeld gekregen over hoe je sterke webteksten schrijft. Kun je toch wat hulp gebruiken of wil je advies ontvangen? Laat het ons weten! We helpen je graag verder.  

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL