De wirwar aan marketingmodellen. Welk model past het beste bij jouw situatie? 

We kunnen er in marketingland wat van. Nieuwe modellen ontwikkelen. AIDA, See-Think-Do-Care, The Pirate Funnel, Customer Decision Journey, Moment of Truth, 5 Stages of Consumer Decision Making. Maar welke model past nu het beste bij jouw situatie en welk model hanteren? Of… overdrijven we het allemaal een beetje en komen ze eigenlijk allemaal op hetzelfde neer? Wij geloven in dat laatste, al beseffen we ons natuurlijk ook wel dat er verschillen tussen de modellen zitten. In dit artikel leg ik je uit welke verschillen er zijn en waarom wij geloven dat het meer om de uitvoer gaat dan om het model zelf. 

De populairste marketingmodellen 

Als je het aan Chat GPT vraagt dan zijn dit de meest populaire marketingmodellen van dit moment: 

  • AIDA (Attention-Interest-Desire-Action)  
  • See-Think-Do-Care (STDC)  
  • The Pirate Funnel (AAARRR – Awareness, Acquisition, Activation, Retention, Revenue, Referral)  
  • Customer Decision Journey (CDJ)  
  • Moment of Truth (FMOT, SMOT, ZMOT)  
  • 5 Stages of Consumer Decision Making (Problem Recognition, Information Search, Evaluation, Purchase, Post-Purchase) 

Hele grote kans dat jij meerdere modellen herkent en één van bovenstaande modellen inzet. 

Marketing modellen zijn opzichzelf volkomen waardeloos 

Marketingmodellen in overvloed dus. En ieder model heeft een eigen invalshoek om je klanten te bereiken, te converteren en te behouden. Vaak genoeg zie ik marketeers voorbijkomen die zweren bij een specifiek model en waarbij andere modellen eenvoudig worden weggezet als compleet debiel en ongeschikt. Dit leidt altijd tot mooie disuccises tussen marketeers op bijvoorbeeld LinkedIn. Goed voor het algoritme, maar inhoudelijk vaak slecht. In werkelijkheid is het ook nog eens een totaal verkeerde discussie wat mij betreft. 

Het gaat niet om wélk model je kiest, maar hoe je het inzet. De obsessie met het ‘juiste’ model leidt af van waar het echt om draait: effectieve marketingstrategieën en het goed begrijpen van de klantreis. 

Een model is slechts een tool, geen oplossing op zich 

Modellen zijn gewoon geen succesformules op zich. In grote lijnen komen ze zelfs op hetzelfde neer (kritiek van marketeers incoming). Maar toch ben ik dat echt van mening. 

Het AIDA model, bijvoorbeeld, beschrijft hoe aandacht leidt tot interesse, verlangen en uiteindelijk actie. Het See-Think-Do-Care-model beschrijft hoe het zien van iets kan leiden tot het overwegen, actie en uiteindelijk tot retentie. En The Priate Funnel laat een vergelijkbare klantreis zien, ook inclusief retentie en referrals. 

Natuurlijk begrijp ik dat de nuances anders zijn dat je het AIDA model ook op andere manieren kan inzetten, maar veel belangrijker is dat je goed leert werken met een specifiek model en dat jezelf eigen maakt. En ja, dan ben ik zelf wel voorstander van een marketing model waar een care-fase of retentie en referrals in is opgenomen. Maar voer de discussie niet over welk model je gaat gebruiken, steek die energie in het jezelf eigen maken om met dat model te werken. Want geen enkel model garandeert succes zonder een goed doordachte strategie en uitvoering. 

Data en creativiteit maken het verschil 

Wat wél bepaalt of een marketingstrategie slaagt, is de combinatie van data, creativiteit en kanaal specifieke specialisten. Zonder data kun je niet meten of je aanpak werkt, zonder creativiteit kun je klanten niet raken op een manier die hen beweegt en zonder kanaal specifieke specialisten weet je niet hoe je de doelgroep het beste bereikt. Een model helpt bij het structureren van je aanpak, maar de echte kracht zit in hoe je met de inzichten uit data omgaat en hoe je deze vertaalt naar impactvolle campagnes. 

De focus moet liggen op de implementatie 

In plaats van eindeloos te discussiëren over welk model superieur is, zouden marketeers zich dus moeten richten op hoe ze een model effectief inzetten. Dit betekent: 

  • Begrijpen wie je doelgroep is, hoe zij zich gedragen en wat hun pijnpunten zijn. 
  • Data analyseren om beslissingen te onderbouwen. 
  • Flexibel omgaan met modellen en deze aanpassen waar nodig. 
  • Experimenteren, meten en optimaliseren om continu te verbeteren. 

Conclusie: Strategie boven model 

Mijn conclusie mag denk ik duidelijk zijn. Succes in marketing wordt niet bepaald door welk model je kiest, maar door hoe je het inzet. Een goed model zonder strategie is nutteloos, terwijl een creatieve en datagedreven aanpak zelfs zonder strikt model succesvol kan zijn. Marketeers zouden minder tijd moeten besteden aan het kiezen van een framework en meer tijd aan het begrijpen en beïnvloeden van je klanten. Want uiteindelijk maakt niet het model, maar de manier waarop je het gebruikt, het verschil tussen een middelmatige en succesvolle campagne.