Waar kun je naar uitkijken in WordPress 6.5?

Auteur Frank van 't Hof

WordPress is een open source CMS en dus constant in beweging. In maart staat alweer de volgende update voor WordPress op de planning. In deze blog lichten we de functies uit waar je het meest naar uit kunt kijken!

Lettertype bibliotheek

Het is in WordPress 6.5 mogelijk om zelf lettertypes te uploaden en te gebruiken. De werking zal vergelijkbaar zijn met de media bibliotheek waarbij je op een eenvoudige manier lettertypes kunt toevoegen en toepassen binnen de Block Editor.

De mogelijkheid tot het gedeeltelijk synchroniseren van patronen

Het is straks mogelijk om patronen op te slaan waarbij je de lay-out kunt synchroniseren tussen diverse pagina’s, maar waarbij de inhoud bijvoorbeeld per pagina uniek is. Dit zorgt ervoor dat de site visueel consistent blijft en je visuele aanpassingen maar op een plek hoeft door te voeren.

Varianten voor blocken

Binnen theme.json, waarin je de style van je site kunt definiëren, is het het straks mogelijk om varianten toe te voegen voor de styling. Dit zal in 6.5 alleen nog mogelijk zijn voor de group block, maar het plan is er om dit langzaam uit te breiden naar alle blocken binnen WordPress. Vooralsnog kunnen deze varianten alleen via code worden toegevoegd.

Weergave tools in klassieke thema’s

In WordPress 6.5 kunnen klassieke thema’s die geen gebruik maken van theme.json ook gebruik maken van deze instellingen. Dit betekent dus dat je ongeacht wat voor thema je gebruikt op jouw website, je gebruik kunt maken van de tools om elementen te stylen binnen de Block Editor.

Verbeterde UI voor Templates, patterns en pagina’s

Het is straks mogelijk om het overzicht van de templates aan te passen naar je eigen voorkeuren voor een meer gestroomlijnde navigatie.

Revisies voor templates

Net als bij regulier pagina’s, is het straks mogelijk om oude versies van de templates terug te zetten. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een specifieke wijziging ongedaan wilt maken of als er een element onbedoeld verwijderd is.

Interactivity API

Via de Interactive API is het straks mogelijk om pagina’s meer interactief te maken, zonder dat de pagina herladen dient te worden. Denk hierbij aan het liken van een post zonder reload om de like te verwerken.

Custom Fields API

In de eerste versie van Custom fields API is het mogelijk om metadata van berichten te koppelen aan blokken. Denk hierbij aan een berichten type, zoals vacatures. De vacatures binnen deze berichten type worden bijvoorbeeld gegenereerd via een formulier waarin je een locatie opvoert, vervolgens wordt de locatie dynamisch getoond op de pagina.


Rollback van plugins bij automatische updates

Helaas komt het nog met regelmaat voor dat automatische updates op een website ervoor zorgen dat er fatale error ontstaat. Dit is gelukkig verleden tijd in WordPress 6.5. Tijdens het automatisch updaten wordt er een controle gedaan of de update een error veroorzaakt. Als dit het geval is zal deze specifieke plugin niet ge-update worden. Op deze manier kom je niet voor onverwachtse verassingen te staan.

Hoe ziet de toekomst er van WordPress eruit?

Naast de bovenstaande updates wordt er achter de schermen hard gewerkt om de volgende stap in de roadmap van WordPress mogelijk te maken. Dit is namelijk de mogelijkheid om synchroon te werken in de editor. Dit wordt binnen WordPress ook wel fase 3 genoemd, waarbij vervolgens in fase 4 de focus wordt gelegd op het mogelijk maken van meertaligheid binnen WordPress, zonder de afhankelijkheid van een plugin zoals WPML!

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen met jouw WordPress website? Of het maken van een WordPress website voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL