Ontwikkel en ontwerp met precisie. Van concept tot realisatie, wij leveren maatwerkoplossingen die jouw visie tot leven brengen.
Bereik je doelen met een doordachte strategie. Wij helpen je met het formuleren en implementeren van effectieve strategieën om je bedrijf te laten groeien.
Verhoog je online zichtbaarheid. Met onze expertise in SEO, SEA, social ads, CRO en meer helpen wij je om je doelgroep effectief te bereiken en je merk te versterken.
Weet jij of bekende merken als Amazon, Mediamarkt en Bol.com gebruik maken van www voor hun domeinnaam? Vroeger was het gebruiken van www heel vanzelfsprekend. Tegenwoordig besteden we er steeds minder bewust aandacht aan. Logisch, want je komt toch wel bij de juiste versie van de website uit. Maar wat zijn de gevolgen precies als je wel of niet kiest voor www voor je domeinnaam? Ik ga je in deze blog vertellen welke voor- en nadelen er zitten aan het wel of niet gebruiken van www voor je domeinnaam en wat de SEO effecten zijn.
Www is een afkorting van het woord ‘world wide web’. In het Nederlands noemen wij dit gewoon het ‘wereld wijde web’. Www wordt gebruikt om het deel van het internet aan te duiden dat bestaat uit websites. Vroeger hadden alle websites www voor hun domeinnaam staan. Dit had alles te maken met hoe een server toen in elkaar zat. Je moest hier namelijk een aparte server voor hebben. Tegenwoordig is dat niet meer zo en kunnen website eigenaren zelf de keuze maken of een domein wel of geen www bevat. Ondanks dat de keuze er is staan website eigenaren hier vaak helemaal niet bij stil.
Er wordt vaak gesuggereerd dat het wel of niet gebruiken van www voor jouw domein effecten met zich mee kan brengen voor de organische vindbaarheid. Hier is alleen niks van waar. Het wel of niet hebben van www voor jouw domeinnaam heeft geen enkel effect op je SEO. Waar wel degelijk rekening mee moet worden gehouden is wanneer de website op beide versies van je domein geplaatst wordt. Het komt regelmatig voor dat een websitebouwer geen rekening houdt met dit feit en de website plaatst op zowel de www versie als de non-www versie. Dit wordt gedaan zodat de bezoeker bij zowel de www versie als de non-www versie op de website uitkomt. Geen gekke gedachte, alleen wel funest voor je SEO.
Wanneer je website op beide domeinen staat is dit nadelig voor je SEO. Dit zorgt ervoor dat er twee websites zijn met exact dezelfde content. Dit wordt gezien als duplicate content, iets wat afgestraft wordt door Google in de zoekresultaten. Door twee website online te zetten maak je het Google lastig. Het is dan niet duidelijk met welke website je wilt ranken in de zoekmachine. Deze onduidelijkheid resulteert in lagere posities.
Om duplicate content te voorkomen kun je een .htacces bestand uploaden in je hosting. Met deze optie kies je voor slechts één website. Je kiest dus altijd voor een www of non-www versie. Om te voorkomen dat bezoekers die op de verkeerde versie van je domein uitkomen uploaden we dit .htacces bestand. Zo komen bezoekers altijd op de juiste website uit. Wil je controleren of jouw domein goed staat ingesteld? Dat kan eenvoudig door simpelweg jouw domein met en zonder www in te voeren in je browserbalk. Als alles goed staat ingesteld zal je merken dat je altijd op je website uitkomt. Een bijkomend voordeel is dat ook backlinks die terechtkomen op de verkeerde versie van je domein doorgestuurd worden. Hierdoor gaat er geen waarde van deze linkjes verloren.
Ondanks dat het gebruiken van wel of geen www voor je domeinnaam geen ingrijpende gevolgen heeft voor je SEO, is het wel belangrijk om goed na te denken over je keuze. Hieronder benoem ik wat de voor- en nadelen zijn bij het maken van je keuze.
Het kiezen voor www vóór je domeinnaam is jarenlang de standaard geweest. Vroeger was het normaal dat een website begon met www. Veel mensen zullen dus ondanks jouw keuze je website benoemen met www. Een nadeel is wel dat www langer duurt om te typen, niet gek want je URL is direct een stuk langer. Daarnaast kiest je browser er ook nog eens voor om dit niet te tonen. Het kan daarom verwarrend zijn voor bezoekers.
Het grote voordeel van het gebruiken van een non-www domein is het feit dat het lekker kort is. Dit is niet alleen makkelijk om bijvoorbeeld op je visitekaartjes te laten drukken, maar het rolt ook sneller over de tong. De URL is simpelweg een stuk schoner. Het is daarentegen wel nadelig dat het niet mogelijk is om cookies alleen te beperken tot het hoofddomein. Dit kan voor conflicten zorgen.
De keuze voor een www of non-www domein is zoals je hierboven hebt gelezen niet geheel onbelangrijk. Met bovenstaande tips kun je hopelijk een weloverwogen keuze maken. Zo weet je wat de invloed op je SEO is én hoe je problemen met duplicate content kunt voorkomen. Mocht je toch nog met vragen zitten of er niet helemaal uitkomen, mag je altijd even contact met ons als zoekmachine optimalisatie bureau opnemen. Ik of één van mijn mede Maatjes staan je graag te woord!
Jeroen Deuze
25 jul 2024
02 jul 2024
Frank van Dijk
14 mei 2024