Bereik je doelen met een doordachte strategie. Wij helpen je met het formuleren en implementeren van effectieve strategieën om je bedrijf te laten groeien.
Verhoog je online zichtbaarheid. Met onze expertise in SEO, SEA, social ads, CRO en meer helpen wij je om je doelgroep effectief te bereiken en je merk te versterken.
Ontwikkel en ontwerp met precisie. Van concept tot realisatie, wij leveren maatwerkoplossingen die jouw visie tot leven brengen.
Duplicate content, je vindt het op iedere website. In de online wereld is het een bekend begrip. Toch hangen er nog veel vraagtekens rondom het begrip. Word je daadwerkelijk ‘gestraft’ door zoekmachines wanneer het percentage duplicate content hoog is? In eerste instantie is het belangrijk om te kijken hoeveel duplicate content er op je website staat en hoe je dit kunt oplossen. Lees snel verder om erachter te komen hoe je dit doet op je eigen website.
Voordat we kijken naar duplicate content, is het belangrijk te weten wat het begrip inhoudt. Duplicate content houdt in dat je op verschillende pagina’s dezelfde content bereikt. Je kunt uitgaan van duplicate content wanneer ongeveer 70% van de content gelijk is.
Zoekmachines zien iedere URL als een afzonderlijke pagina. Dit betekent dat een zoekmachines twee aparte pagina’s met duplicate content ziet wanneer twee verschillende URL’s naar exact dezelfde content verwijzen. Dit is een veelvoorkomend probleem op websites.
In sommige gevallen ontstaat duplicate content door technische aanpassingen die onlangs uitgevoerd zijn. Een domein is altijd toegankelijk via twee verschillende URL’s, mits je hier niks aanpast. Denk hierbij aan de http- en www-versie. In sommige gevallen zijn er zelfs mobiele pagina’s die duplicaat zijn van de desktopversie van je website.
Verder kun je onder duplicate content ook verstaan dat anderen jouw content gebruiken en op hun eigen website plaatsen. Heb je bijvoorbeeld een webshop? Dan zie je bij productinformatie vaak veel duplicate content terugkomen. Dit komt, omdat de content van de fabrikanten gebruikt wordt als content op de productpagina’s.
In sommige gevallen kan duplicate content een probleem zijn. Zoekmachines waarderen het nou eenmaal niet dat dezelfde content op verschillende URL’s bereikbaar is en om deze reden willen ze deze URL’s liever niet delen met websitebezoekers. Dit zou betekenen dat in de top zoekresultaten constant dezelfde content te lezen is. Dit zal een websitebezoeker ook niet waarderen.
Hoe een zoekmachine dit oplost? Een keuze maken welke pagina wel en niet getoond wordt in de zoekresultaten.
Het nadeel hiervan is, is dat een zoekmachine de verkeerde URL kan prefereren en deze toont in de zoekresultaten. De juiste URL is dan niet goed vindbaar. Het gaat hier om dezelfde website met twee verschillende URL’s. Een voorbeeld is dat je gevonden wilt worden op maatwerkonline.nl, maar dat je gevonden wordt op www.maatwerkonline.nl.
Nog een probleem dat veroorzaakt kan worden door duplicate content, is dat je crawlbudget niet optimaal ingezet kan worden. Bij duplicate content crawlen de spiders identieke pagina’s met verschillende URL’s. Zo blijft er minder crawltijd over voor andere pagina’s op je website.
Stel je voor dat de spiders in de eerste gecrawlde URL’s duplicate content vinden, dan is het niet meer mogelijk andere pagina’s te crawlen wanneer het crawlbudget wat op is. Dit is nou eenmaal niet interessant, waardoor je risico loopt dat belangrijke pagina’s niet meer zichtbaar zijn in de zoekresultaten.
Voor een kleine website is dit vaak geen groot probleem, maar wanneer je duizenden URL’s hebt wil je wel de juiste URL’s laten crawlen.
Ons advies? Help zoekmachines bij het kiezen van de juiste URL. Je laat hiermee duidelijk zien welke pagina belangrijk is en goed vindbaar moet zijn.
Allereerst kun je, binnen je eigen website, op verschillende manieren duplicate content herkennen. Je kunt in Google Search Console kijken of er meldingen zijn van duplicate meta-titels en meta beschrijvingen.
Zo kun je ook met een zoekopdracht zien welke pagina in de zoekresultaten naar voren komt. Is dit een andere URL? Dan kun je hier verder kijken naar duplicate content. Je kunt beide pagina’s analyseren om te kijken wat allemaal duplicate content is.
Je kunt zoekmachines op verschillende manieren vertellen welke URL je voorkeur heeft:
Met bovenstaande tips weet je precies hoe je duplicate content kunt opsporen en hoe je dit kunt oplossen. Heb je toch nog vragen of opmerkingen?
Neem gerust contact met ons op! Bij het schrijven van een SEO rapport voor jouw website kijken wij altijd naar duplicate content en adviseren we je hierin. Onder onze SEO werkzaamheden valt dan ook het zo veel mogelijk verminderen van duplicate content!
Lars Maat
21 nov 2024
Alanah van der Windt
14 okt 2024
Jeroen Deuze
25 jul 2024