Maart 2024 Spam Update: Google schoont de zoekmachine verder op

Google’s recente spam update heeft opnieuw voor opschudding gezorgd in de online wereld. Veel websites merken veranderingen in hun zichtbaarheid op de zoekmachine. Deze update, een onderdeel van Google’s aankondiging in 2022 om de zoekmachine op te gaan schonen, heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor verschillende soorten websites. Deze updates doen stukje voor stukje wat en hebben ook andere signalen dan andere updates. Sommige updates werkte averechts wat Google nu weer lijkt te herstellen.

De update is uitgerold van 5 maart 20 maart 2024 en is dus helemaal ready. Laten we eens dieper ingaan op wat deze update inhoudt en hoe het van invloed kan zijn op jouw online aanwezigheid. 

Getroffen websites

Websites die het zwaarst getroffen zijn, vertonen samenhang met AI, affiliate marketing en advertenties. Voornamelijk zijn het websites met een lage kwaliteit die de grootste impact ondervinden, wat resulteert in het verdwijnen van webpagina’s en websites uit de index. 

Wat betekent dit voor jou?

Het is lastig om precies te analyseren waarom bepaalde websites zijn getroffen, omdat er veel verschillende soorten websites getroffen zijn. Wel is er een duidelijke trend zichtbaar. Websites die afhankelijk zijn van advertenties, affiliate links of geautomatiseerde content publicatie lijken het meest kwetsbaar te zijn.  

De kans op een stijging in je rankings als gevolg van deze update is gering. Waarom? Omdat deze update voornamelijk draait om het verwijderen van pagina’s en websites, niet om het aanpassen van het algoritme. Het meeste verkeer komt hiervandaan. Dus, beter scoren ten opzichte van je concurrentie heeft weinig te maken met deze specifieke update. Dit maakt het herstelproces zwaar en ingrijpend, omdat het niet alleen gaat om het optimaliseren van je content of het aanpassen van je strategie, maar eerder om het opschonen van je website als geheel. 

Strategische aanpassingen

Om de gevolgen van deze update te beperken, is het essentieel om proactieve maatregelen te nemen. Het vereist een grondige herziening en mogelijk zelfs het verwijderen van grote delen van je online aanwezigheid. 

Het verwijderen of noindexeren van pagina’s van lage kwaliteit of pagina’s die niet relevant zijn voor jouw branche kan helpen om de impact te verminderen. Dit geldt vooral voor pagina’s waar je geen expertise in hebt. Soms kan het zelfs nodig zijn om hele pagina’s te verwijderen. 

Een ander opvallend aspect is de opbouw van de pagina’s. Hoe wij zoals altijd SEO doen en zoals aanbevolen door verschillende tools, lijkt nu een risico te vormen. Websites die qua structuur lijken op hun concurrentie, lopen meer kans om getroffen te worden door deze update. Kortom, de update lijkt een afstraffing te zijn van onze SEO-content. 

Wat kan je doen?

Om je website te beschermen tegen de negatieve impact van deze update, kan je enkele stappen oppakken: 

  • Pagina’s met slechte content uit de index halen door bijvoorbeeld een no index tag; 
  • Het verwijderen van pagina’s die niet bij je branche horen; 
  • Het verwijderen van YMYL pagina’s waar je website geen correlatie mee heeft; 
  • In sommige gevallen is het verwijderen beter dan een no index, als het om extreme problemen gaat. 

In het kort

De recente Google spam update heeft duidelijk gemaakt dat het tijd is voor een heroverweging van traditionele SEO-strategieën. Door proactief pagina’s te verwijderen of te noindexeren en ervoor te zorgen dat je website niet alleen de concurrentie imiteert. Je content moet echt waarde bieden aan gebruikers, dan kun je de negatieve impact van toekomstige updates beperken en je online aanwezigheid versterken. 

Wil je weten hoe wij jouw SEO zouden verbeteren én ben je benieuwd wat dat dan gaat opleveren? Vraag vrijblijvend een SEO Audit aan waarin we jouw website gratis analyseren en een plan maken hoe dit beter kan!