Amazon komt naar Nederland 

Auteur Willem Nales

Na jaren van speculeren is het nu zeker, Amazon gaat beginnen met de algemene verkoop via Amazon.nl. De voortekenen waren er al met het openen van een nieuw kantoor in Amsterdam, het vertalen van de streaming dienst en de app van Amazon en de mogelijkheid om te betalen via iDEAL. Aan de onzekerheid is een eind gekomen door een interne mededeling aan leveranciers en een bericht op de besloten ‘Amazon Expert Group Netherlands’ op LinkedIn. Kleine kanttekening, het bericht is nog niet officieel naar buiten gebracht.

Amazon het nieuwe Bol.com?

Amazon is een in 1994 opgerichte webwinkel die in korte tijd is uitgegroeid tot de grootste marktplaats ter wereld. Een voorbeeld van een Nederlandse marktplaats is Bol.com, een e-commerceplatform waar producten van andere partijen worden verkocht.

Er zijn als merk drie manieren om je producten aan te bieden aan of via Amazon.

  • Het merk verkoopt zijn producten aan Amazon. Het product wordt eigendom van Amazon;
  • Het merk verkoopt zijn producten via Amazon, maar blijft eigendom van het merk. Distributie verloopt via Amazon;
  • Het merk verkoopt zijn producten via Amazon, maar blijft eigendom van het merk. Het merk maakt gebruik van het grote bereik van Amazon.

Onderstaand bericht om een ‘Central Account’ aan te maken bij Amazon.nl is inmiddels verstuurd aan de huidige leveranciers:

Waar een bedrijf als Coolblue zich richt op klanttevredenheid is het unique selling point van Amazon dat het haar producten tegen de laagste prijs aanbiedt. Omdat Amazon met haar prijzen structureel onder die van Nederlandse aanbieder zit, is Amazon een geduchte concurrent voor grote partijen als Coolblue, Bol.com en Marktplaats.nl.

Al langere tijd tekenen dat Amazon eraan kwam

Dat Amazon de Nederlandse markt ging betreden hing al langer in de lucht. Amazon richt zich vanuit Duitsland al langere tijd op de Nederlandse markt. Amazon.de richt zich op dit moment op de Nederlandse markt met zo’n 2 miljoen naar het Nederlands vertaalde productpagina’s. Twee nadelen van Amazon.de zijn het feit dat dat het geen Nederlandse ondersteuning biedt en de lange bezorgtijden. Wanneer de Nederlandse consument op dit moment een bestelling plaatst bij Amazon.de wordt de bestelling pas dagen later bezorgd. Een groot marketing offensief en een nieuw distributiecentrum aan de grens met Nederland moeten hier verandering in gaan brengen.

Wat betekent Amazon.nl voor mijn webshop?

Ben jij inmiddels al benaderd? Amazon is Nederlandse webshop-eigenaren namelijk al actief aan het benaderen. Hoe je het ook went of keert, Amazon.nl komt eraan. Het is aan jou als webshop-eigenaar om hierop in te spelen. Is de intrede van Amazon in Nederland een kans of een bedreiging? Een veel gehoorde kreet in dit verhaal is ‘if you can’t beat them, join them’, maar is dit wel zo?

Voordelen zijn er vooral voor de kleine of startende partijen. Voor kleine of startende partijen met weinig naamsbekendheid is het een manier om het product direct onder de aandacht van een groot publiek te brengen.

Grotere partijen moeten rekening houden met de klant data die zij mislopen wanneer verkopen via Amazon lopen. Een ander nadeel is het feit dat je Amazon inzicht geeft in data die je misschien liever geheim houdt. Zo heeft Amazon in het verleden goed lopende producten zelf ontwikkeld onder haar eigen merknaam. Amazon biedt dit product dan tegen een lagere prijs aan op een hogere positie in de resultaten.

Wanneer je beslist te gaan verkopen via Amazon kun je hier beter zo vroeg mogelijk mee beginnen.  Wanneer je als bedrijf in een vroeg stadium beslist te gaan verkopen via Amazon kan er namelijk al snel verkoopdata worden verzameld. Dit zal in je voordeel werken op de organische ranking van je producten op Amazon.nl. Het algoritme van Amazon werkt namelijk zo dat hoe meer verkopen, zij het via een advertentie of via organische zoekresultaten, hoe hoger de organische ranking van je product.

Ben je op zoek naar een partner die jou en jouw webshop kan adviseren rondom de intrede van Amazon in Nederland? Stuur een berichtje als je wilt weten hoe wij zouden handelen bij jouw webshop!

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL