Performance Max Conferentie 2023 

De Performance Max-conferentie 2023 in Dublin zorgde voor opwinding onder online marketeers en voorzag hen van waardevolle kennis over de toekomst van Google Ads. Met de nadruk op AI werd duidelijk dat er kansen liggen voor marketeers in de wereld van kunstmatige intelligentie. In deze blogpost zullen we de belangrijkste leerpunten van de conferentie samenvatten en delen hoe AI het marketinglandschap transformeert.  

De toekomst is AI-Gedreven 

Tijdens de conferentie werd duidelijk dat AI de volgende grote verschuiving is in de marketingindustrie. Google, dat sinds 2016 een AI-gedreven bedrijf is, toonde aan hoe AI de complexiteit kan vereenvoudigen voor marketeers en bedrijven. Met behulp van AI van Google is het mogelijk om de basis werkzaamheden te automatiseren, creativiteit te stimuleren en prestaties te verbeteren. De integratie van AI biedt spannende mogelijkheden voor marketeers om in real-time een gesprek te voeren met Google AI, waardevolle inzichten te verkrijgen en aan performancetargets te voldoen. 

Google presenteerde verschillende voorbeelden van hoe AI al wordt toegepast binnen ons vakgebied. Responsive Search Ads en Discovery Ads werden getoond als tools die AI gebruiken om prestaties te maximaliseren. Er werd benadrukt dat de focus verschuift naar bedrijfsdoelstellingen en de klantbeleving binnen Google Ads en Merchant Center. Google Analytics 4, met zijn AI-gedreven mogelijkheden, bleek volgens Google een baanbrekende technologie te zijn voor marketeers die AI willen benutten en hun Google Ads-campagnes willen verbeteren. 

Marketing in the Messy Middle 

Het begrijpen van hoe mensen aankoopbeslissingen nemen, is essentieel voor marketeers. Google benadrukte het belang van gedragswetenschap bij het ontcijferen van consumentenbeslissingen. Consumenten schakelen tussen een verkennende en een beoordelende mindset voordat ze een aankoop doen. Door op creatieve en verantwoorde wijze gedragswetenschappelijke principes toe te passen, zoals de kracht van gratis, het order-effect, autoriteitsvooroordeel, het pratfall-effect, social proof en costly signaling, kunnen marketeers ervoor zorgen dat hun merk aanwezig is en kunnen ze effectief de kloof overbruggen tussen trigger en aankoop. 

De visie voor Performance Max en Product Roadmap 

Performance Max werd gepresenteerd als de ultieme partner voor het navigeren door de complexe en onvoorspelbare klantreis. Door patronen in data te ontdekken, kan Google AI voorspellen wat de prestaties zal bevorderen voor klanten. Uit de conferentie bleek dat adverteerders die Performance Max-campagnes in hun accounts gebruikten een gemiddelde toename van 18% zagen in totale incrementele conversies, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar toen het nog 13% was. 

Google deelde ook inzichten in aankomende functies en verbeteringen voor Performance Max-campagnes. Dit omvatte controles om AI te begeleiden en te sturen, waardoor het nog effectiever wordt bij het leveren van resultaten. New Customer Lifestyle Goals, merkuitsluitingen op campagneniveau en campagnefeeds werden geïntroduceerd als nieuwe inputs om Performance Max campagnes te sturen. Daarnaast werden korte onderwerpen besproken zoals generatieve AI-creative tools, prefills en recommendations. Ook werken verschillende meetinstrumenten zoals in-campaign experiments en conversionlift studies aangekondigd om marketeers waardevolle inzichten te bieden en de waarde van Performance Max aan te tonen. 

Aankomende Functies en Recent Gelanceerd 

Google deelde details over verschillende aankomende functies die zijn ontworpen om Performance Max-campagnes verder te optimaliseren. 

Binnenkort beschikbaar: 

  • New customer acquisition with high-value optimization: hiermee zal P.max. optimaliseren voor meer nieuwe klanten met een hoge voorspelde LTV, in aanvulling op het optimaliseren voor reguliere nieuwe klanten. 
  • Re-engagement Goal (beta): d.m.v. AI wordt er geoptimaliseerd voor andere fasen in de levenscyclus, zoals het behouden en re-engagement van afgehaakte klanten.  
  • Revamped asset creation flow: met de vernieuwde workflow kun je de kracht van Google AI benutten om eenvoudig hoogwaardige tekst- en beeldmaterialen te genereren en te beheren. 
  • Page feeds: hiermee kun je specifiek aangeven naar welke bestemmings-URL’s op je website je verkeer wilt sturen. Dit helpt je om je resultaten uit de Search Inventory te verfijnen. 
  • Performance max custom experiments: Performance Max custom experiments kunnen je helpen om continu de prestaties van je campagnes te verbeteren. Test met verschillende campagne-instellingen om de resultaten van de Performance Max te verbeteren. 
  • Search term insights: is op dit moment al beschikbaar, maar wordt door Google geoptimaliseerd.  Het helpt je te begrijpen hoe je doelgroep naar je bedrijf zoekt. Je hebt de mogelijkheid om een datumbereik in te stellen en de zoektermen te downloaden. 
  • Conversion lift for Pmax: stelt adverteerders in staat om gecontroleerde experimenten uit te voeren om de incrementele effecten van de campagnes te meten. 
  • Product insights & retail diagnostics: bevat alle inzichten met betrekking tot de producten en status hiervan. Daarnaast is het mogelijk om direct op een knop te klikken, zoals ‘Bekijken in Merchant Center’ die de pagina van van het product in Merchant Center opent. 

Conclusie 

De Performance Max Conference 2023 heeft op indrukwekkende wijze de potentie van AI in online marketing laten zien. Met de AI-first benadering van Google kunnen marketeers nieuwe niveaus van creativiteit ontdekken, consumentengedrag beter begrijpen en maximale prestaties behalen. Het tijdperk van door AI aangedreven marketing is aangebroken, en zij die het omarmen zullen een concurrentievoordeel hebben in dit snel evoluerende digitale landschap. 

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL