ChatGPT en de toekomst voor Google Ads marketeers

Met de komst van AI en machine-learning is de rol van een SEA specialist aan het veranderen. Zeker nu ChatGPT en andere AI tools ‘hot’ zijn wordt er steeds meer geautomatiseerd in de advertentieplatforms. Daarom is het belangrijk om je aan te passen op deze veranderende omstandigheden.  

In deze blog ga ik dieper in op hoe je als specialist kunt omgaan met deze voortdurend veranderende omstandigheden. We zullen ontdekken hoe de opkomst van tools zoals ChatGPT en andere AI-technologieën de advertentieplatforms steeds verder automatiseren, en welke stappen je kunt ondernemen om je aan te passen en succesvol te zijn in deze snel veranderende wereld. We behandelen belangrijke onderwerpen die van belang zijn voor jouw prestaties als Google Ads-specialist.  

 • Meer tijd voor andere werkzaamheden 
 • Denken op strategisch niveau 
 • Focus op optimalisatie van landingspagina’s 
 • Relevante data toevoegen aan campagnes 
 • ChatGPT & Google Ads 
 • Handige prompts met voorbeeld 
 • De toekomst van AI 
   

Meer tijd voor andere werkzaamheden 

In plaats van de opkomst van automatisering te zien als een bedreiging, kan het worden beschouwd als een kans om je te concentreren op niet-dagelijkse optimalisaties. Nu je minder tijd besteed aan handmatige taken, kun je je richten op diverse werkzaamheden van campagnes en bredere marketingdoelen. Zo kun je jouw expertise gebruiken om innovatieve manieren te vinden om meer impact te maken buiten Google Ads campagnes. 

Denken op strategisch niveau 

De verschuiving naar geautomatiseerde biedstrategieën dwingt je om breder en strategischer te denken. Gaat jouw campagne nog steeds hand in hand met de overkoepelende doelen en strategie van de onderneming? Denk na of de positionering van het bedrijf overeenkomt met de Google Ads campagnes. Als SEA-specialist ben je nu een waardevolle schakel tussen de bedrijfsdoelstellingen en het Google Ads account. Vraag jezelf af hoe je de Google Ads campagnes kunt inzetten om de bedrijfsdoelstellingen te behalen. 

Stretegy

 
Nadenken op een strategisch niveau in Google Ads is ontzettend belangrijk om het maximale uit je campagnes te halen en ervoor te zorgen dat ze echt bijdragen aan je bredere doelstellingen. Hier zijn enkele stappen om je te helpen strategisch te denken binnen Google Ads: 

1. Begrijp je bedrijfsdoelen

Het begint allemaal met een duidelijk begrip van wat je bedrijf wil bereiken. Of het nu gaat om meer omzet, leadgeneratie, het vergroten van je merkbekendheid of iets anders, je Google Ads-strategie moet aansluiten op deze doelen. Bij de doelstelling “naamsbekendheid vergroten” kun je bijvoorbeeld denken aan een display of discovery-campagne maar wanneer de doelstelling is dat er meer omzet genereerd moet worden is het verstandig om meer op een Lead generatie of shopping campagnes te focussen. 

2. Ken je doelgroep

 Het is cruciaal om je ideale klanten te kennen en te begrijpen wat hen drijft. Wat zijn hun behoeften en voorkeuren? Met deze inzichten kun je je advertenties en targeting precies afstemmen op je doelpubliek. 
Vaak weet de ondernemer waarvoor je werkt heel goed wat zijn ideale klant is, gebruik deze informatie.  

3. Stel meetbare doelen

Maak je doelen concreet en meetbaar. Denk aan zaken als conversieratio’s, ROI (Return on Investment), kosten per acquisitie (CPA), enzovoort. Zorg ervoor dat deze doelen in lijn zijn met de bredere bedrijfsdoelstellingen.

target board with arrow red background copy space challenge setup business achievement goal objective target concept by 3d render

4. Analyse en optimaliseren  

Bekijk niet alleen naar korte-termijnresultaten, maar denk ook aan de langetermijneffecten van je advertenties. Steeds opnieuw analyseren en optimaliseren van de campagnes op basis van verzamelde gegevens is erg belangrijk. 

5. Houd rekening met de klantlevenscyclus (CLV) 

Begrijp hoe je Google Ads past binnen de reis die een klant doorloopt. Het draait niet alleen om het aantrekken van nieuwe klanten, maar ook om het behouden en uitbreiden van bestaande relaties. Een nieuwe klant is over het algemeen kostbaarder dan het behouden van een klant. Dit heeft dus ook veel invloed op de ROI van je campagnes.  

6. Samenwerking met andere marketingkanalen

Google Ads wordt vaak gezien als het belangrijkste marketingkanaal voor nieuwe klanten. Heb je ook andere kanalen bekeken, zoals sociale media, e-mailmarketing en SEO? Als al deze kanalen goed op elkaar afgestemd zijn, kunnen ze elkaar versterken om de strategische doelen te bereiken. 

7. Blijf op de hoogte van trends 

De wereld van online adverteren verandert voortdurend. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en technologieën binnen Google Ads en pas eventueel je strategie aan bij een belangrijke verandering in de markt.  
Zorg ervoor dat je bent ingeschreven bij belangrijke nieuwsbrieven over jouw markt of volg bepaalde trendwatchers op Twitter en blijf de blogs van Maatwerk Online in de gaten houden😉 

8. Experimenteer en test 

Neem de tijd om verschillende benaderingen te testen en te experimenteren met diverse advertentie-indelingen, zoekwoorden, doelgroepen en biedstrategieën. Ontdek wat het beste werkt voor jouw bedrijf. 

Flexibele strategie: Een strategie is geen vaststaand plan; het moet flexibel zijn en kunnen meebewegen met veranderingen in de markt en je inzichten. Wees bereid om je strategie aan te passen naarmate je meer leert. 

9. Focus op optimalisatie van landingspagina’s 

Hoewel automatisering veel taken vereenvoudigt, blijft de optimalisatie van landingspagina’s een belangrijke factor in het succes van advertentiecampagnes. Richt je aandacht op het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van het conversiepercentage. Een goed geoptimaliseerde landingspagina kan het verschil maken tussen een succesvolle campagne en een gemiste kans.  
 

OJZ2I40

Verhogen van het aantal conversies

Conversieoptimalisatie (CRO) is erg belangrijk in de online marketing en heeft invloed op alle online marketingkanalen die je gebruikt. Ontdek hier hoe CRO jouw online marketing strategie kan versterken: 

 1. Verhoogde conversies 

  CRO verbetert het percentage bezoekers dat klanten wordt, wat de algemene ROI verhoogt. 
 1. Efficiënter budgetgebruik 

  Het maximaliseert de waarde van je marketingbudget. 
 1. Betere gebruikerservaring 

  CRO verbetert de site-ervaring en tevredenheid van bezoekers. 
 1. Inzichten voor strategieën 

  Het levert waardevolle gegevens en inzichten op voor al je marketingkanalen. 
 1. Concurrentievoordeel 

  Het kan een competitief voordeel bieden ten opzichte van concurrenten. 

Relevante data toevoegen aan campagnes 

Het succes van geautomatiseerde systemen zoals Google Ads-algoritmen hangt af van de kwaliteit van de gegevens die ze ontvangen. Zorg ervoor dat je relevante data toevoegt aan je campagnes, zodat het algoritme de juiste beslissingen kan nemen. Enkele manieren om dit te doen zijn: 

✔ Geef bij Google aan wanneer de leads van hoge of lage kwaliteit zijn. 
✔ Meet je conversies via Google Ads Pixel. 
✔ Stel Verbeterde Conversies in om nauwkeurigere conversiedata te verkrijgen. 
✔ Integreer je CRM systeem in Google Ads.  
✔ Implementeer Offline Conversion Tracking om de impact van online advertenties op offline conversies te meten. 

google ads data

Een praktijkvoorbeeld

Een recente casus toont aan hoe het toevoegen van relevante data aan campagnes kan leiden tot aanzienlijke resultaten. Door Offline Conversion Tracking in te stellen voor een klant, werd binnen 2 maanden €24.000 aan extra conversiewaarde geïmporteerd in Google Ads. Deze waardevolle conversiedata stelt het Google Ads-algoritme in staat om betere beslissingen te nemen, en de klant ziet in dat Google Ads als een effectief marketingkanaal.

 

ChatGPT & Google Ads 

Zoals je hebt gelezen is AI niet meer weg te denken. Daarom wil ik ook je de belangrijkste tips meegeven om aan de slag te gaan met ChatGPT voor je Google Ads campagnes. Je kunt op deze manier nog meer tijd besparen,  efficiënter werken en creatiever zijn.  
 
Mocht je hier nog niet van gehoord hebben: ChatGPT is op dit moment de bekendste AI tool waarmee wordt gewerkt.Het is een slim computerprogramma dat met mensen kan praten en teksten kan maken. Het is handig voor veel dingen, zoals beantwoorden van vragen en schrijven van tekst. Het leert van veel informatie om nuttige antwoorden te geven en te helpen met teksttaken.  

Het is eenvoudig om ChatGPT te gebruiken voor de volgende doeleinden binnen Google Ads:  

 • Contentgeneratie 
 • Zoekwoordonderzoek 
 • Analyse van advertenties
 • Rapportage 
 • Strategische planning 

Contentgeneratie  

Je kunt ChatGPT gebruiken om advertentieteksten en inhoud voor je Google Ads-campagnes te genereren. Het kan helpen bij het bedenken van pakkende koppen, beschrijvingen en oproepen tot actie die relevant zijn voor je doelgroep. 

Zoekwoordonderzoek

ChatGPT kan je helpen bij het genereren van nieuwe zoekwoorden of zoekwoordideeën op basis van je producten of diensten. Het kan ook suggesties geven voor long-tail-zoekwoorden die minder competitief kunnen zijn. 

Analyse van de advertenties

Je kunt ChatGPT gebruiken om je bestaande advertenties te analyseren en suggesties te doen voor optimalisatie. Het kan helpen bij het identificeren van zwakke punten in je advertentiecampagnes en suggesties bieden om ze te verbeteren. 

Rapportage

ChatGPT kan automatisch rapporten genereren op basis van gegevens uit je Google Ads-account. Dit kan tijdbesparend zijn en je in staat stellen om snel inzicht te krijgen in de prestaties van je campagnes. 

Strategische planning 

ChatGPT kan helpen bij het brainstormen van nieuwe strategische benaderingen voor je Google Ads-campagnes. Het kan ideeën genereren op basis van je markt en concurrenten. 

Voorbeelden van AI prompts die je kunt gebruiken in ChatGPT 

Voor opstellen van advertentie headlines 

Prompt :

Doe alsof je een ervaren Google Ads-professional bent. Ik wil Google-advertenties maken voor een nieuw assortiment duurzame modeartikelen. Genereer enkele effectieve advertentie-koptekstideeën. 

Ontwerp zonder titel 1 Onderzoek welke zoekwoorden je kunt gebruiken 

Prompt:
 
Ik wil Google-advertenties maken voor <details>. Help me bij het vinden van de meest effectieve exacte overeenkomst zoekwoorden, samen met negatieve zoekwoorden, om mijn doelgroep nauwkeurig te targeten en optimale conversies te genereren. 

Het aanmaken van een Google Ads Experiment 

Prompt:

“Maak[vul hoeveelheid in] Google Ads in een RSA-indeling (met meerdere koppen en beschrijvingen) voor een A/B-test voor “[Klantnaam]” Leg uit waarom de advertenties een goede test zouden maken. 

• Bedrijfsomschrijving: [voeg hier informatie toe over je klant, zoals over ons.] 

• USP’s: [Voeg hier de Unique Selling Points van je klant toe]. 

• Doel: [Voeg hier je doelstelling toe]” 

Bezwaren van potentiële klanten achterhalen 

Prompt:

Doe alsof je een ervaren Google Ads-professional bent. Ik wil Google-advertenties maken voor [Klantnaam]. Identificeer de belangrijkste pijnpunten van de ideale klant, waarop ik me kan richten om de advertenties effectiever te maken. 

• Bedrijfsomschrijving: [voeg hier informatie toe over je klant, zoals over ons.] 

• Unique Selling Points (USP’s): [Voeg hier de Unique Selling Points van je klant toe]. 

• Doel: [Voeg hier je doelstelling toe]”
 

Een voorbeeld uit de praktijk 

Stel je bent een bedrijf dat luxe herenmode wilt verkopen onder een fictief merknaam EcoStyle. Hierbij wil je Google Ads campagnes opzetten en je laat ChatGPT een tekst bedenken die je wilt gebruiken voor je advertenties in Google Ads.  

Dan zou je goed de prompt kunnen gebruiken die hierboven onder kopje 1 wordt omschreven.  

Stap 1: log in in ChatGPT 
 
Stap 2:  start een nieuwe chat en plaats de prompt (onder kopje 1) in de chat.  
 

image 2

 

Stap 3: 

Bekijk de output van ChatGPT.

image 3


Stap 4: 

Gebruik de output in Google Ads of verbeter de output. Wellicht wil je je merknaam “EcoStyle” wordt verwerkt in de headlines van je advertenties. Daarom vraag je het volgende: 
 

“Benoem mijn merknaam EcoStyle in de advertentiekop” 

image 1

Aan de hand van bovenstaand voorbeeld zie je dat het heel gemakkelijk is om AI te gebruiken voor Google Ads. Uiteraard wordt nu een eenvoudig voorbeeld gegeven maar op deze manier kun je ChatGPT ook gebruiken voor wat ingewikkelde vraagstukken. 

Wat is de toekomst van AI en Online Marketing? 

De toekomst van AI en Online Marketing is duidelijk in opkomst. Grote spelers zoals Google, Microsoft en talloze andere bedrijven integreren AI in hun software op een steeds grotere schaal. In deze voortdurend veranderende omgeving is het van cruciaal belang voor Google Ads Specialisten om hun vaardigheden bij te werken en op de hoogte te blijven van de laatste trends. 

AI en CHatGPT

Hier zijn enkele concrete adviezen om succesvol te blijven: 

1. Begrijp AI 
Investeer tijd in het begrijpen van AI-technologieën, zoals machine learning en natuurlijke taalverwerking. Leer hoe deze technologieën worden toegepast in online marketing om beter te kunnen profiteren van hun mogelijkheden. 

2. Strategisch denken 
Denk niet alleen aan tactische uitvoering, maar ook aan de strategie. Begrijp hoe AI de algehele strategie van een bedrijf kan ondersteunen en bijdragen aan de verwezenlijking van doelstellingen. 

3. Buiten Google Ads 
Richt je niet alleen op Google Ads. Investeer in Conversion Rate Optimization (CRO) om de effectiviteit van je campagnes te verbeteren. Dit omvat het testen van verschillende elementen op landingspagina’s en advertenties om de conversieratio te verhogen. 

4. Data-Driven beslissingen 
Leer hoe je relevante data kunt verzamelen en analyseren om je Google Ads-campagnes te verbeteren. Maak gebruik van AI-gestuurde analyses om inzichten te verkrijgen en beslissingen te nemen op basis van gegevens. 

5. Creativiteit in AI-Marketing 
Hoewel AI veel taken kan automatiseren, is creativiteit nog steeds van onschatbare waarde. Blijf innovatieve advertentie-inhoud creëren die opvalt en boeiend is voor je doelgroep. 

6. Leren en aanpassen 
De wereld van online marketing en AI blijft veranderen. Blijf leergierig en zoek naar mogelijkheden om je kennis en vaardigheden bij te werken, bijvoorbeeld door cursussen, webinars en conferenties bij te wonen. 

Door deze stappen te volgen, kun je jezelf als Google Ads Specialist positioneren om succesvol te blijven in de voortdurend veranderende wereld van AI en online marketing. Het begrijpen en effectief inzetten van AI zal van onschatbare waarde zijn bij het behalen van positieve resultaten voor je klanten en werkgevers. 

 
Boekentip: Join or Die

Als je nog steeds twijfelt over hoe je moet omgaan met de opkomst van automatisering in Google Ads, stel ik voor om het boek “Join or Die” van Patrick Gilbert te lezen. Dit boek biedt grondig inzicht in de ontwikkeling van automatisering in Google Ads, vanaf het begin tot waar het zich nu bevindt.  

Join or die 2


Aan de slag

Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van de invloed AI op jouw werk als online marketeer of Google Ads specialist en weet je wat de belangrijkste punten zijn hoe je hiermee om kan gaan. Het kan een uitdaging zijn om bijvoorbeeld data uit je CRM te matchen met Google zelf of om strategisch naar de campagnes te kijken. Heb je hierbij hulp nodig of heb je een vraag? Neem contact op met mij ofbéén van mijn collega’s!