Yoastcon 2019: Wat hebben we geleerd?

Auteur Axel de Boer

Afgelopen week stond het grootste SEO-evenement van Nederland op het programma: Yoastcon. Hét evenement waar jaarlijks de grootste SEO experts over heel de wereld op af komen om hun bevindingen in SEO-land met elkaar te delen. Dit jaar mochten we in plaats van één dag, maar liefst twee hele dagen luisteren naar bekende sprekers als: Joost de Valk, Rand Fishkin en Jono Alderson.

De belangrijkste bevindingen van Yoastcon 2019 hebben wij hieronder voor je op een rij gezet:

Samenwerking Yoast met Google & Bing

Mits je gebruik maakt van Yoast SEO is het binnenkort (eind maart) mogelijk om pagina’s live te indexeren. Dit betekent dat je pagina meteen geïndexeerd wordt, mocht je deze toevoegen aan de website. Doe je aanpassingen aan een pagina? Ook deze worden dan meteen opgepikt door de zoekmachines. Meer info hierover vind je in deze geschreven blog door Joost de Valk, eigenaar van Yoast.

yoastcon

Het nieuwe tijdperk van online marketing

Er is nog veel onduidelijk over ‘Voice Search’ en hoe dit te gebruiken met SEO. Joost de Valk gaf aan dat we SEO moeten herdefiniëren omdat de zoekmachines zich ook voorbereiden op Voice Search als basis. Maak jij al gebruik van Voice Search via de zoekmachines?

Rand Fishkin (medeoprichter Moz), geeft aan dat we voor een grote uitdaging staan in Online Marketing land. Mede door de sterkte opkomst van influencers is ons landschap sterk veranderd. Daarnaast is het aandeel van no-click searches fors gestegen en zal dit ook blijven stijgen. Dit komt mede doordat grote verkeersbronnen als Facebook niet willen dat je hun platform verlaat.

Google zelf is hier ook schuldig aan. Google toont namelijk zelf al informatie voordat de zoekresultaten zichtbaar zijn waar jij met je website tussen staat. Hierdoor is het voor de bezoeker niet meer nodig om op jouw website te klikken. Ze zijn al voorzien in de behoefte van informatie waar ze naar op zoek waren. Zie bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld als je zoekt op “Best movies on Netflix”.

no click searches

Dit resulteert dan ook in de volgende cijfers:

yoast 2019

Best ‘eng’ hé? 

Volgens Fishkin kun je hier het volgende tegen doen:

  • Richt je op zoekwoorden met een hogere click-volume i.p.v. search volumes. Dit betekent dat je optimaliseert voor zoekwoorden met een wat lagere zoekvolume, maar met een hogere CTR. Bijvoorbeeld: meer koopgerichte zoektermen en zoektermen met minder concurrentie.
  • Omdat het aandeel no-click search results aan het stijgen is het belangrijk om gebruik te maken van structured data om zo data in te laden waardoor je bepaalde informatie al toont in de zoekresultaten. Ga aan de slag met schema.org. Wil je hier meer over weten? Wij helpen je graag.
  • Focus je niet meer op influencers/bloggers maar op bronnen die échte invloed hebben en die juiste en relevante informatie bieden. We citeren Fishkin hier: “Liever honderd echte fans dan tienduizend bezoekers”.

Goede content = King

Jono Alderson heeft nogmaals aangegeven hoe belangrijk het is om niet buiten de lijntjes te kleuren als je rankings niet stijgen naar verwachting. Door te kiezen voor Black Hat SEO-technieken (of Grey hat SEO) loop je enorme risico’s. Het kan je zelfs schaden zoals je waarschijnlijk wel weet.

Kies daarom niet voor de makkelijke weg maar mik voor het best mogelijk. Klanten maken hun keuzes op basis van kwaliteit van je content. Daarom wordt nogmaals aangegeven dat je de drie basis disciplines (on-page, off-page en techniek) op de goede manier moet uitvoeren. Schrijf interessante, unieke en uitdagende content zodat je bezoekers dit gaan waarderen!

Een uitdagende manier is de ‘10X better disicpline’. Schrijf content wat 10 keer beter is dan die van jouw concurrent(en). Daag jezelf of jouw collega’s uit om deze regel eens te hanteren. Wij denken dat je hierdoor wordt aangezet om nog creatiever te denken en te schrijven. Je gaat namelijk veel hogere eisen stellen aan je werk. Probeer het maar eens, wij zijn benieuwd!

Er werd een ontzettend mooi voorbeeld gegeven:

Je stelt jezelf als doel om voor je 35e een miljoen euro verdiend te hebben.

Of..

Je stelt jezelf als doel om voor je 35e tien miljoen euro verdiend te hebben.

Bij welk doel denk je eerder een miljoen verdiend te hebben? ?

Yoastcon is voorbij gevlogen

Twee dagen Yoastcon zijn voorbij gevlogen voor ons. Wij vonden het een enorm succes waar we meerdere mooie sessies hebben bijgewoond en workshops hebben gevolgd. We staan te trappelen om met onze nieuwe bevindingen aan de slag te gaan.

Heb je vragen voor ons of kunnen we je ergens anders mee helpen zoals het uitbesteden van je SEO? Laat het ons weten!

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL