Wat is affiliate marketing?

Auteur Willem Nales

Affiliate marketing is net als SEO, SEA, Social advertising en e-mailmarketing een extra kanaal om klanten naar de website te leiden en omzet te genereren. Graag leg ik je in deze blog meer uit over de werking van affiliate marketing, geef ik een praktijkvoorbeeld van affiliate marketing en waarom dit marketingkanaal zo goed werkt voor webshops!

Hoe werkt affiliate marketing?

Maar hoe werkt affiliate marketing dan precies? Bij affiliate marketing zijn drie partijen betrokken:

 • De adverteerder
 • De affiliate website of publisher
 • Het affiliate netwerk

De adverteerder is de webshop of website die een affiliate marketing samenwerking campagne opstart. Door banners, links en de productfeed beschikbaar te maken voor publishers, vergroot de adverteerder de online zichtbaarheid. Hierdoor vergroot de adverteerder de kans op een websitebezoek en daarmee een verkoop. Over de verkoop via de publisher betaalt de adverteerder een van tevoren afgesproken commissie.

De publisher of affiliate website zijn vaak websites die goed gevonden worden door bijvoorbeeld een hoge organische ranking of een hoge positie in Google via advertenties. De kosten van de advertenties zijn voor deze partijen lager dan de commissie die het oplevert, een slim verdienmodel.

Publishers zijn onder te verdelen in:

 • Blogs
 • Loyaliteitprogramma’s
 • Cashback programma’s
 • Startpagina’s
 • Vergelijkingssites
 • Kortingscode websites
 • Zoekmachinemarketing
 • E-mailmarketing

Adverteren via affiliate marketing werkt doorgaans met een affiliate netwerk dat faciliteert. Het netwerk registreert bezoekers die doorklikken, transacties die plaatsvinden en regelt de factuur en uitbetaling. Maatwerk Online werkt samen met TradeTracker als affiliate netwerk.

Andere affiliate netwerken die naast Tradetracker actief zijn in Nederland zijn:

 • Awin
 • Daisycon
 • PayPro
 • Partnerize

Ook de affiliate programma’s van Bol en Coolblue zijn bekende affiliate netwerken binnen Nederland.

Een praktijk voorbeeld van affiliate marketing

QicQ verkoopt elektrische fietsen en heeft een succesvolle affiliate campagne draaien. Zij zijn bijvoorbeeld zichtbaar op de vergelijkingssite https://speedpedelec.org/. Deze publisher is organisch goed zichtbaar op veel gezochte relevante termen:

De producten van QicQ zijn zichtbaar op deze vergelijkingssite en de webshop van QicQ is bereikbaar via een affiliate link:

Wanneer een verkoop wordt afgerond op de website van QicQ via deze link zal de publisher een vooraf afgesproken commissie ontvangen.

Waarom affiliate marketing?

Het voordeel van affiliate marketing is dat het jou als adverteerder pas geld kost wanneer het iets oplevert. Een publisher stuurt bezoekers door naar jouw online product of dienst via een hyperlink. Je betaalt pas commissie wanneer die bezoeker een vooraf afgesproken actie uitvoert.

Daarnaast is affiliate marketing een relatief goedkoop onlinemarketingkanaal. Het aanmaken van het account en de campagne zorgt voor eenmalige kosten. De maandelijkse kosten zijn vaak nog geen €50,- exclusief commissie. De commissie betaalt de adverteerder natuurlijk pas bij een verkoop. Dit maakt affiliate marketing vaak snel een winstgevend marketingkanaal.

Hoe begin ik affiliate marketing bij Maatwerk Online?

Affiliate marketing is voor veel verschillende categorieën mogelijk. Of je nu voedingsmiddelen of speelgoed aanbiedt in jouw webshop, we kijken graag of affiliate marketing winstgevend kan zijn voor jou. Dit checken wij altijd in overleg met de affiliate netwerken waar wij een samenwerking mee hebben.

Wanneer we potentie zien in een affiliate samenwerking hebben we bepaalde informatie nodig van jou als klant. Denk hierbij aan:

 • Een campagne- en winkelbeschrijving
 • Een URL naar de productfeed
 • Het Logo en een banner foto – Wij kunnen de banners eventueel maken

Wij leveren de technische stappen aan die eenvoudig door een webdeveloper kunnen worden doorgevoerd. Bij de opstart hebben wij een ondersteunende en adviserende rol.

Eenmaal live ontzorgen wij de klant bijna volledig. Wij vragen alleen om elke maand een overzicht van de retourbestelling aan te leveren. Zo kunnen we de geannuleerde bestelling ook binnen het netwerk annuleren om zo niet onnodig commissie te betalen.
Wij verzorgen de goedkeuring van publishers en het contact met het netwerk. Ook zorgen wij dat eventuele aanpassingen in de campagnes worden doorgevoerd.

Aan de slag met affiliate marketing

Klinkt affiliate marketing jou als muziek in de oren en wil je een campagne starten voor jouw website? Neem dan eens contact op met willem@maatwerkonline.nl via onderstaande button. Willem zal eerst beoordelen of affiliate een winstgevende kanaal kan worden voor jouw website en start dan graag samen de affiliate marketing campagne op!

https://youtube.com/watch?v=nCEiZLGu5FM%3Fautoplay%3D0%26modestbranding%3D0%26controls%3D0%26fs%3D0%26start%3D%26end%3D%26showinfo%3D0%26rel%3D0
Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL