Tiered linkbuilding: wat is het?

Ooit gehoord van tiered linkbuilding? Voor SEO’ers is linkbuilding een bekende term. Tiered, of tier, linkbuilding is voor velen nog onbekend. Tiered linkbuilding is een andere vorm van linkbuilding. Bestaan er dan verschillende vormen van linkbuilding? Ja zeker! Tiered linkbuilding is een vorm die al langere tijd bestaat. We gaan hier in deze blog nog dieper op in. Wat is het? Is het toepasbaar zoals de linkbuilding die we allemaal kennen? En wat zijn de voor- en nadelen?

Wat tier linkbuilding is

Het verzamelen van zo veel mogelijk waardevolle links kost veel tijd. Zo is de ene link erg sterk en valt de andere link tegen, wat zonde is. Bij tiered linkbuilding creëer je backlinks voor je backlinks. Hierbij zorg je voor nog meer linkwaarde naar een pagina op je website. Bij tier linkbuilding kijken we naar de volgende vier factoren:

  • Een link plaatsen op een website met een hoge domein autoriteit;
  • Een link plaatsen op een pagina met een hoge pagina autoriteit;
  • Het is een natuurlijk geschreven tekst;
  • De site is gerelateerd aan de website van de link.

Dit ziet er als volgt uit:

Tiered linkbuilding

Het verschil tussen linkbuilding en tier linkbuilding

Bij normale linkbuilding plaats je simpelweg links op andere websites. Op deze manier kun je een hogere positie in Google krijgen. Kwantiteit werkt al lange tijd niet meer. Dit is inmiddels een ouderwetse manier van linkbuilding. Tegenwoordig is het belangrijker om meer kwalitatieve links te plaatsen op websites met een hoge domein autoriteit. Deze hoogwaardige websites doen meer voor de posities in Google dan een hoop kwalitatief lage links op allerlei websites plaatsen.

Het verschil is dat met tier linkbuilding de eerste linkbuilding pagina verwijst naar de tweede link. De tweede link verwijst naar de website waarvoor je linkbuilding doet. Je maakt hierbij gebruik van een tweede, extra rij verwijzingen. Zo krijgt de eerst geplaatste link meer waarde door de tweede laag die hiernaar verwijst.

De voordelen van tier linkbuilding

Is het dan belangrijk dat we langzaamaan overstappen naar tiered linkbuilding? Er zijn een aantal voordelen die we hieronder kort benoemen. Dit laat zien waarom tiered linkbuilding wel degelijk belangrijk is. Handig om mee te nemen in je volgende linkbuilding planning dus!

Betere resultaten behalen

Je kunt, zonder meer linkjes te plaatsen, betere resultaten halen met tier linkbuilding. De links die naar elkaar verwijzen worden meer waard waardoor je de links meer kwaliteit geeft. Er wordt nu meer gekeken naar de waarde van de links in plaats van de traditionele manier van linkbuilding waarbij eerst gekeken wordt naar je homepagina.

Makkelijker links aanvragen

Tier linkbuilding kan ook gezien worden als commerciële linkbuilding. Er staat namelijk altijd iets tegenover. Een blogpost die jij hebt geschreven wordt op een website geplaatst met een hoge autoriteit. Door ook naar deze blogpost te linken breng je niet alleen verkeer naar je eigen blogpost, maar ook naar de website.

Aan de slag met concurrerende zoekwoorden

Concurrerende zoekwoorden gaan veel SEO Specialisten vaak uit de weg. Het kost te veel tijd en de kans om echt resultaat te behalen is klein. Tiered linkbuilding is een goede techniek om te werken met concurrerende zoekwoorden. Je kunt namelijk de meest krachtige links nog sterker maken.

Goedkoper een hogere linkwaarde verkrijgen

Kwalitatief goede backlinks kosten veel tijd en geld. Een blogpost op een website met een hoge domein autoriteit plaatsen kost al gauw minimaal honderden euro’s. Dit voor iedere backlink doen kost je te veel geld. Daarom kun je met tiered linkbuilding kwalitatief slechtere backlinks linken naar je originele backlink.

De nadelen van tier linkbuilding

Tier linkbuilding bevindt zich nog in het grijze gebied binnen de SEO wereld. Er zijn wel een aantal risico’s die je kunt lopen als je kiest voor tiered linkbuilding:

Het kan veel geld kosten

De eerste paar first tier links kosten geld. De links die gebruikt worden in de second en third tier zijn wat goedkoper, maar het is belangrijk dat deze links goed worden uitgekozen. Het risico wat je loopt is dat je niet op de juiste manier investeert in de backlinks.

Een natuurlijk backlinkprofiel bouwen

Wanneer je tiered linkbuilding niet op de juiste manier inzet vergroot je het risico dat je de richtlijnen van Google overschrijdt. Zo kan Google je hele website niet meer indexeren wat enorm zonde is.

Hoe pas je tier linkbuilding toe?

We weten nu dat tier linkbuilding bestaat uit verschillende lagen, verschillende tiers. Tier linkbuilding toepassen kun je op de volgende manier doen:

First tier

In de first tier plaats je de backlink die direct verwijst naar je website. Deze backlink plaats je op een website met een hoge domein autoriteit. Hier moet je in investeren. Zo kun je samen met je PR team zoeken naar partners waar je een blogpost kunt plaatsen.

Second tier

In de second tier kun je andermans blogposts plaatsen op ook kwalitatief hoge websites. Hierin verwerk je de backlink die verwijst naar je blogpost van de first tier.

Third tier and further

Third tier kan toegepast worden in geautomatiseerde linkbuilding programma’s. Onthoud wel dat je hier alleen naar je second tier backlink verwijst en niet naar je first tier.

Wanneer kun je tier linkbuilding het beste inzetten?

Zoekmachines worden steeds slimmer. Oude linkbuilding technieken werken helaas al lange tijd niet meer. Het bouwen van een natuurlijk backlinkprofiel kost steeds meer tijd en is erg tijdrovend. Tiered linkbuilding kan hieraan bijdragen als dit op de juiste manier wordt gedaan.

Je kunt tier linkbuilding het beste inzetten wanneer je op de korte termijn waardevolle links nodig hebt. Een klein bedrijf dat nog meer net op de markt is, en zich in een markt bevindt waar de concurrentie hoog is, kan dan een korte termijn strategie bouwen voor tiered linkbuilding.

Ook kun je tier linkbuilding toepassen wanneer je een blogpost mag schrijven op een website met een hoge domein autoriteit. Hierin kun je eenvoudig een backlink plaatsen.

Al met al is het goed om te kijken naar verschillende linkbuilding technieken. De een vindt tiered linkbuilding een verouderde techniek en de ander vindt het een techniek die je nog weleens kunt toepassen.

Tier linkbuilding inzetten voor jouw bedrijf?

Wil je meer weten over tier linkbuilding en linkbuilding uitbesteden in het algemeen? Neem dan contact op, zodat we samen aan de slag kunnen gaan om een zo natuurlijk mogelijk backlink profiel te bouwen!