Shoppable YouTube advertenties: alles wat je moet weten

Iedereen die weleens op YouTube kijkt is inmiddels gewend aan de advertenties hier en daar. Afgelopen jaar zijn daar ook Shopping producten bijgekomen. Deze zien we vooralsnog veel in de home feed en op de zoekpagina’s voorbijkomen. Deze zomer ging Google een stapje verder: namelijk met het toevoegen van Shopping producten rondom een YouTube advertentie! In deze blog leggen we je precies uit wat Shoppable YouTube advertenties zijn en waarom dit heel interessant is voor webshops.

Wat zijn Shoppable advertenties en hoe werkt het?

Video is enorm aan het groeien. Dit zien we over de afgelopen jaren en dit zal de komende jaren niet afnemen. In eerste instantie werden videocampagnes vooral ingezet om een product of merk onder de aandacht te brengen bij de doelgroep. Maar dat is niet de enige manier om video te integreren in je marketingmix. Verschillende testen lieten zien dat TrueView advertenties ook uitermate geschikt waren voor het genereren van conversies.

Eerder lanceerde Google -als aanvulling op de bekende YouTube TrueView advertenties-, “TrueView for Action”, een type videoadvertentie dat gericht is op het genereren van conversies: dit kunnen zowel leads als sales (of beiden) zijn. De campagnes optimaliseren zichzelf dan voor de doelgroep om zoveel mogelijk resultaat te bereiken.

Je kon dan ook een call-to-action button toevoegen die aanzette tot actie, zoals bijvoorbeeld: “registreren”, “meer informatie” of “shop nu”. TrueView for Shopping advertenties hebben een extra functie. Zoals je in de animatie hiernaast kunt zien, staat er naast de “Shop now” knop een uitklap vinkje. Wanneer je hierop klikt, komen de producten naar voren die de adverteerder heeft geselecteerd.

Wanneer een bezoeker op een van deze producten klikt, komt hij of zij direct terecht op de productpagina van de klant op de website. Hier kan het product dan besteld worden.

Shopping Youtube

Hoe kan ik gebruik maken van Shoppable TrueView advertenties?

Het gebruiken van Shoppable advertenties op YouTube is erg gemakkelijk, je hebt de volgende zaken nodig om te kunnen starten:

  • Een Google Ads account
  • Een Google Merchant Center account
  • Een YouTube kanaal
  • Een video
  • Een product feed

Let op: Het is belangrijk dat je je YouTube account koppelt aan Google Ads, je kunt dan ook doelgroepen maken in Google Ads op basis van de kijkers op jouw YouTube kanaal. Super waardevol dus!

Vervolgens zorg je dat de video op je YouTube kanaal is gepubliceerd, de URL daarvan heb je namelijk nodig in je campagne. Je maakt een videocampagne en kiest voor de doelstelling “Product en merkoverweging”, campagnetype “Video” en als subtype selecteer je “Shopping”.

Shoppable trueview advertenties

Je selecteert vervolgens het Merchant Center account waarin je producten zijn gekoppeld en klikt op de knop “doorgaan”. In de advertentie-instellingen heb je de mogelijkheid om een specifieke selectie te maken van de producten die je wilt weergeven bij de TrueView for Shopping advertentie. Verder stel je uiteraard de doelgroep in aan wie je de advertenties wilt tonen. Uiteindelijk rondt je de campagne af door de advertentie mooi op te maken. Hierna ben je klaar om live te gaan!

Waarom is dit interessant voor webshops?

Video is een ontzettend interessante manier om onder de aandacht te komen bij je doelgroep, daarnaast is gebleken dat onder de audience op YouTube zeker de intentie leeft om op korte termijn een aankoop te doen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de momenten waarop je zelf nog even een review, unboxing of vergelijkingsvideo bekeek voordat je een product daadwerkelijk kocht. Shopping en video kunnen elkaar daardoor dus ook goed aanvullen en ondersteunen!

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met TrueView for Shopping advertenties op YouTube? Onze SEA specialisten brainstormen graag met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf!