Nemen automatische biedstrategieën al ons werk uit handen?

Auteur Ender Ozcam

Het search landschap verandert continu. Nieuwe ontwikkelingen volgen zich op en zijn voor de meeste marketeers maar lastig bij te houden. Automatisering en artificial intelligence (AI) staan hierin centraal. Maar hoe ziet de toekomst eruit voor search met al deze ontwikkelingen? Is menselijke input nog nodig? Of draait straks alles op basis van geautomatiseerde biedstrategieën zonder dat menselijke input nodig is?

Friends of Search 2019

Vandaag was ik namens Maatwerk Online bij Friens of Search 2019. Een inspiratievol evenement waar de laatste innovaties omtrent search gedeeld worden met de bezoekers. Sprekers vanuit de hele wereld komen over om dit eendaagse evenement te voorzien van interessante keynotes. Ook hier stonden dus de ontwikkelingen rondom automatisering en AI centraal. Frederick Vallaeys, gastspreker op het evenement en 2e invloedrijkste PPC marketeer ter wereld, gaf het antwoord op de vraag: is menselijke input nog wel nodig over een aantal jaar in het search landschap? En tot hoever moeten we automatische biedstrategieën toelaten in onze SEA campagnes?

Er zijn eerder zelfrijdende auto’s dan online campagnes zonder menselijke input

Om maar direct met de deur in huis te vallen: volgens Frederick Vallaeys zijn er eerder zelfrijdende auto’s dan SEA campagnes zonder menselijke input. Phieww.. goed nieuws voor de marketeers, zoals wij, maar misschien dat jij als marketingmanager van een groot merk wel liever hebt dat je campagnes automatisch draaien? Ongeacht van wat je belang hierbij is, SEA campagnes zonder menselijke input zijn nog ver weg, heel ver weg.

Handmatig bieden is definitief verleden tijd

Laten we eerlijk zijn: de tijd dat we handmatig biedingen aanpassen is verleden tijd. Automatische biedingen nemen de laatste jaren de macht over in SEA campagnes. Daarnaast hijgen ontwikkelingen zoals voice search ons in de nek. Maar moeten we onze SEA campagnes klakkeloos overschakelen naar automatische biedstrategieën zoals ‘conversies maximaliseren’ of ‘doel-cpa’?

Geef automatische biedstrategieën een kans

Het klinkt leuk, automatische biedstrategieën die het aantal conversies maximaliseert. En ja, het kan zeker zo werken. Maar niet iedere automatische biedstrategie is geschikt voor elk type campagne. Zorg er daarom altijd voor dat je eerst een biedstrategie test voordat je deze daadwerkelijk doorvoert. In Google Ads kun je eenvoudig experimenten laten draaien en dus testen welke biedstrategie het beste werkt, voordat je deze biedstrategie daadwerkelijk gaat gebruiken. Geef een automatische biedstrategie wel de kans, en trek niet te vroeg conclusies.

Testen, testen en nog eens testen

Vaak worden we een beetje huiverig bij het woord ‘automatisch’. Geven we dan namelijk niet alle macht aan Google en wordt mijn budget dan wel goed gebruikt? Ben ik niet alleen maar meer klikkosten kwijt? Ook hier had Frederick Vallaeys, een passend antwoord op. Denken wij als marketeer nu echt dat we het beter weten dan Google? Google kan aan de hand van honderden signalen aangeven of een zoekopdracht van de desbetreffende gebruiker interessant genoeg is voor jouw product. Wees niet eigenwijs, en geef Google een kans. Alles klakkeloos doorvoeren? Dat zeker niet! Maar test het, en je ziet vanzelf of het voor jou werkt of niet!

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij nieuwe biedstrategieën doorvoeren in je campagnes? Of wil je meer weten over de automatiseringsmogelijkheden binnen je huidige campagne? Neem eens vrijblijvend contact op, dan kunnen we samen kijken hoe verder!

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL