LinkedIn Adverteren

Auteur Lars Maat

We hoeven jou waarschijnlijk niet meer uit te leggen wat Social Advertising is. Wellicht beheer je hierin campagnes of pas je het toe voor je eigen doeleinden. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat Social Advertising niet alleen Facebook & Instagram bevat? Je kunt namelijk ook adverteren op LinkedIn! En laat dit nu net hét zakelijke sociale platform zijn. Genoeg kansen dus! Lees je met me mee?

Adverteren op LinkedIn is een handige manier om je boodschap professioneel onder de aandacht te brengen. Het sociale netwerk heeft wereldwijd meer dan 500 miljoen en in Nederland meer dan 4 miljoen zakelijke gebruikers.

LinkedIn biedt verbazingwekkend veel verschillende advertentiemogelijkheden. In dit blogartikel leg ik uit welke dat zijn en hoe je in de basis dus LinkedIn Ads gebruikt.

Waar verschijnt een LinkedIn advertentie?

Een advertentie hebben we zelf allemaal wel eens voorbij zien komen op Facebook of op Instagram. Maar waar verschijnt de advertentie op LinkedIn? Dit kan op verschillende plaatsen. De advertenties worden geplaatst op:

  • Profielpagina’s van LinkedIn-leden
  • De homepage van LinkedIn
  • De berichten inbox pagina
  • De pagina met zoekresultaten
  • Pagina’s in groepen

Hoe ziet een LinkedIn advertentie eruit?

Aangezien je te maken hebt met een professioneel zakelijk platform wil je dit uiteraard ook uitstralen in je advertenties! De advertenties op LinkedIn kunnen verschillende vormen hebben zodat je dit kan aanpassen op jouw boodschap. Een advertentie kan de volgende vormen hebben:

  • Tekstadvertentie (zoals we die kennen van Google)
  • Gesponsord bericht
  • Gesponsorde InMail
  • Carrousel advertentie
  • Video advertentie

Tekstadvertentie
Een tekstadvertentie op Linkedin is voorzien van een titel en een omschrijving, net zoals bij een Search ad. Deze advertentievorm is ideaal als je leads wilt verkrijgen op verschillende LinkedIn-pagina’s. Dit is de ideale advertentie voor een campagne met een beperkt budget. Er kan een afbeelding aan de tekstadvertentie worden toegevoegd. Dit type advertentie wordt bovenaan en rechts op LinkedIn weergegeven. De link is hier net zoals bij veel advertenties naar de LinkedIn pagina van het bedrijf of naar de website.

Gesponsord bericht
Met een gesponsord bericht kun je nieuwe volgers aantrekken, interesse en interactie stimuleren met bedrijfsspecifieke content. Deze vorm advertentie lijkt het meeste op een gesponsord Facebook-bericht en verschijnt op de homepage tussen de organische updates van connecties en bedrijven.

Carrousel advertentie
Met LinkedIn Carrousel Ads is het mogelijk om maximaal 10 verschillende advertenties naast elkaar te tonen. Deze advertenties bevatten elk een eigen tekst, afbeelding en landingspagina. Je hebt dus ontzettend vele ruimte voor content en de mogelijkheden om jouw boodschap over te brengen naar je potentiele klant. Je kan dus op een veel creatievere wijze je advertentie indelen & veel meer informatie kwijt dan bij een normale advertentie. Deze optie is ideaal als je bijvoorbeeld meerdere producten wil laten zien aan de doelgroep, een stappenplan weer wilt geven of zoals je bij Instagram en Facebook wel eens ziet. Alle afbeeldingen bij elkaar maken 1 afbeelding.

Video advertentie
De Video advertenties worden als zelfstandige berichten in de feed weergegeven. Het is een mooie manier om beeld, geluid en beweging naar zakelijke marketeers te brengen. Op deze manier krijgen merken en bedrijven de kans om hun doelgroep op het zakelijke platform beter te bereiken en mee te nemen in de video customer journey. De video begint in eerste instantie automatisch af te spelen zonder geluid.

Er zijn 2 opties om de video-advertentie toe te passen:
1.  Sponsored Content Campaign: hiermee promoot je een video op je bedrijfspagina;
2. Direct Sponsored Content: hiermee richt je je op een specifieke doelgroep die enkel in de tijdlijn van deze doelgroep verschijnt.

Denk goed na over het doel van je campagne en de strategie die je wilt toepassen.

Naast de ‘normale’ targeting mogelijkheden is het ook mogelijk met Video advertenties te targetten met Matched Audiences. Hiermee kun je je bezoekers retargeten: je bereikt je contacten uit je klantenbestand nogmaals met de Video-advertenties om ze tot actie over te laten gaan.

Gesponsorde InMail
De laatste optie is het gebruik van een gesponsorde InMail. Met deze advertentievorm kun je gerichte berichten versturen naar personen die belangrijk zijn voor jouw bedrijf.  Deze optie wordt veelal toegepast door recruiters om op die manier vacatures onder de juiste doelgroep te verspreiden.

Wie zien de advertenties?

Net zoals bij Social Advertising en Google AdWords is je targeting belangrijk. Ook bij LinkedIn Ads kun je kiezen uit een grote lijst doelgroepcriteria om de perfecte doelgroep te definiëren. We willen natuurlijk alleen de advertenties aan de juiste mensen presenteren! Het fijne aan LinkedIn Ads is dat je een bepaalde doelgroep kan targeten op een bepaalde functietitel of bijvoorbeeld in specifieke vakgebieden. Voordat je de campagne opzet is het dus belangrijk de doelgroep goed in kaart te brengen zodat je die met LinkedIn Ads perfect kan targeten. Naast de targeting instellingen heb je ook bij LinkedIn Ads uitsluitingsmogelijkheden. Dit is de perfecte mogelijkheid om instellingen door te voeren om ervoor te zorgen dat er geen budget wordt gespendeerd aan een irrelevante doelgroep.

De LinkedIn targeting mogelijkheden zijn

  • Ervaring: functie titel, omschrijving, jaren ervaring;
  • Bedrijf: bedrijfsnaam, industrie en grootte;• Bedrijf: bedrijfsnaam, industrie en grootte;
  • Opleiding: scholen, universiteiten, diploma’s;
  • Interesses: skills en groepen;
  • Identiteit: geslacht, leeftijd en locatie.

Bovenstaande targeting mogelijkheden zijn ook beschikbaar als Lookalike doelgroepen. Deze targeting kan uitgebreid worden met Audience Expansion. Door middel van deze functie kun je je doelgroep maken die lijkt op de doelgroep die je al hebt ingesteld.

Naast de targeting kan er ook gebruik worden gemaakt van het meten van conversies & remarketing. Door plaatsingen van de LinkedIn pixel (hardcopy op de website of via Google Tag Manager) wordt dit een mogelijkheid. Het is vergelijkbaar met de Facebook Pixel waarbij het na plaatsing mogelijk is om aankopen te meten, whitepaper downloads te meten, nieuwsbrief aanmeldingen enzovoorts. Door de conversiemeting kun je inzien hoeveel jouw campagne heeft opgeleverd.

Om de targeting van je campagnes nog effectiever te maken heeft LinkedIn Matched Audiences gelanceerd: LinkedIn’s eigen vorm van Remarketing. Met deze functie kunnen marketeers eigen data gebruiken in combinatie met de data die LinkedIn gebruikers hebben prijsgegeven. LinkedIn matched vervolgens jouw data met hun eigen data. De verschillende remarketing data die je kunt gebruiken zijn:

  • Website Retargeting: website bezoekers of van een specifieke pagina
  • Accounts Retargeting: influencers bereiken voor marketing op basis van een specifiek account.
  • Contact targeting: je huidige contact vanuit je eigen database bereiken door middel van uploaden van jouw data bestand.

Matched Audiences is beschikbaar wanneer je doelgroep uit 300 leden of meer bestaat. Met normale LinkedIn targeting is dit minimum 1000.

Wat kost een advertentie op LinkedIn?

LinkedIn hanteert 2 mogelijkheden om in te stellen als biedstrategie voor je LinkedIn-campagne. Dit is namelijk CPM of CPC.

  • CPC: We zijn allemaal bekend met de CPC-methode. Je betaalt per klik op de advertentie. Bij LinkedIn Ads dient er een minimaal dag budget ingesteld te worden per campagne. Dat is minimaal 10 dollar. Ook is het mogelijk om een maximum bod in te stellen met het hoogste bedrag dat je wil betalen voor een klik. Let op: de gemiddelde kosten per klik liggen vrij hoog, namelijk op $6,50. In AdWords ligt het gemiddelde op €2,10.
  • CPM: Naast het betalen per klik is er de CPM optie. Dit is de optie om te betalen per 1000 weergaven. Bij een CPM strategie betaal je voor iedere duizend impressies van een advertentie.

We kunnen ons voorstellen dat je nu met de vraag zit: maar welke biedstrategie dien ik dan te kiezen? Wat is de beste optie? Dat hangt allemaal af van je doelstellingen. Hieronder een aantal handige tips:

  • Branding campagne? Dan wil je waarschijnlijk dat zo veel mogelijk mensen jouw LinkedIn Ad zien. Dan is het slim om CPM in te stellen.
  • Website bezoekers trekken voor conversie acties? Dan is het verstandig te testen wat het beste werkt. Start met CPC bieden en controleer of dit werkt voor jouw doeleinden. Zo niet, kun je overschakelen naar CPM bieden.

De beste tips voor LinkedIn-advertenties?

  • Blijf altijd testen! Je kan nog zoveel lezen over wat het beste is, het is voor elke klant weer anders dus zorg dat je alles test wat voor jou een optie is. Alleen zo ontdek je & leer je.
  • Heb je een campagne al een tijdje lopen? Test dan eens met nieuwe advertenties. Een van de makkelijke manieren om een hogere doorklikratio te krijgen is het testen van advertentie tekst en afbeeldingen. Zo kun je zelf ontdekken wat het beste werkt.
  • Plaats een opvallende afbeelding om de aandacht te trekken.
  • Test met verschillende teksten.
  • Denk goed na over jouw doelgroep: hoe beter deze is geformuleerd, hoe beter de campagne zijn werk zal doen.

Meer weten over LinkedIn-campagnes?
Neem vrijblijvend contact met ons op! We bespreken graag de mogelijkheden en kijken graag naar jouw persoonlijke situatie zodat we Maatwerk kunnen bieden.

Spreken we je snel?

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL