Is jouw (bedrijfs)website al mobiel vriendelijk? Google vindt dit steeds belangrijker! 

Auteur Nick Heurter

**Update Maart 2015**

Is jouw (bedrijfs)website al mobiel vriendelijk? Hieronder de vragen waarop in dit artikel antwoord wordt geven:

Waarom vindt Google een ‘responsive’ website belangrijk?

Google heeft vorige week bekend gemaakt dat ze in de zoekresultaten gaan laten zien welke resultaten ‘mobiel vriendelijk’ zijn. De zoekmachine geeft in een persbericht aan dat zij dit doen omdat veel gebruikers van Google tegenwoordig mobiele gebruikers zijn. Om die optimaal van dienst te zijn gaan ze nu door middel van een tekentje aangeven of de website die vermeld is in de zoekresultaten toegankelijk is voor mobiele gebruikers.

Is uw website al mobiel vriendelijk?

Is jouw website of de website van je bedrijf al mobiel vriendelijk? Natuurlijk kun je het testen door snel een mobiele telefoon te pakken en de URL in de browser te typen. Dan zie je het vanzelf! Google heeft ook een tool hiervoor gemaakt en gaat deze gebruiken om te testen of websites mobiel vriendelijk zijn. Jouw website kan ook getest worden op deze pagina:
Google Mobiele Website test. Deze tool geeft hierna gelijk aan of jouw website geslaagd is voor de test of niet.

Wat gebeurt er als een website niet mobiel vriendelijk is?

Ten eerste zal Google, nadat blijkt dat de website niet mobiel vriendelijk is, jouw website afraden aan mobiele gebruikers. Dit zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de website een stuk minder wordt bezocht door smartphone en tablet gebruikers. Wel zonde natuurlijk, want zo maak je niet optimaal gebruik van de positie in Google. De CTR zal hierdoor gaan zakken. Naast deze waarschijnlijkheid zal Google het begrip ‘mobiel vriendelijk’ mee gaan nemen in zijn algoritme in het bepalen van de zoekresultaten. Ze zijn hier op het moment al mee aan het testen geven ze aan.

**Update Maart**

Wijziging in het Google algoritme per 21 april

Per 21 april gaat Google zijn algoritme aanpassen. Dat wil zeggen dat er een verschuiving in de zoekresultaten kan/gaat plaatsvinden. Google gaat namelijk mobiel vriendelijke websites in de mobiele zoekresultaten beter waarderen. Simpel gezegd: een mobiel vriendelijke website staat vanaf 21 april hoger in Google dan een website die niet mobiel vriendelijk is. Nóg een goede reden om ervoor te zorgen dat jouw website mobiel vriendelijk is! Het liefst natuurlijk voor 21 april.

Wat te doen als mijn website nog niet mobiel vriendelijk is?

‘Toevallig’ heb ik getest of deze website mobiel vriendelijk is en naar mijn genoegen kwam onlinemarketing.nl door de mobiele keuring van Google. Maar wat had ik gedaan als dit niet zo was? Heel simpel! Ik zou m’n website ‘Responsive’ maken zodat deze ook toegankelijk is voor mobiele internetters. Ten eerste geeft het een stukje gebruiksvriendelijkheid voor de bezoekers en ten tweede is het vrijwel zeker dat ‘mobiele vriendelijkheid’ in de toekomst een rankingsfactor wordt (Lees de update hierboven). Op het gebied van SEO wil ik natuurlijk niet dat het aan dit soort aspecten ligt of ik boven of onder de concurrentie kom te staan in Google. Jij wel?

Hoe maak ik m’n website mobiel vriendelijk / responsive?

Heb je een WordPress website? Dan is het gemakkelijk zelf te doen door een ander template te gaan gebruiken die wel responsive is. Gebruik je voor de website een ander CMS of is deze custom made dan zal er het één en ander gewijzigd moeten worden aan de site zelf. Uiteraard helpen we je hier graag bij!

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL