Hoe werkt Google AdSense?

Auteur Bianca Bergshoeff

Bezit je een website en lijkt het je interessant om advertentieruimte aan te bieden? Google AdSense is een platform waarbij uitgevers (website eigenaren) zich kunnen aansluiten om zo deel uit te maken van het Display netwerk van Google. Dat maakt dit platform uitermate geschikt om extra inkomsten te genereren met je website! Wil jij ook meer geld verdienen met je website? Na het lezen van dit artikel ben je helemaal ready om te starten met Google AdSense!

Wat is Google AdSense?

Google AdSense is het publisher programma van Google. Het biedt de mogelijkheid voor website-eigenaren om advertentieruimte aan te bieden en daarmee inkomsten te genereren. De advertenties die getoond worden, zijn afkomstig van adverteerders die gebruikmaken van Google Ads. De advertenties van deze adverteerders worden getoond binnen het zoeknetwerk op Google, maar ook op websites die zijn aangesloten bij het zogeheten Google Display Netwerk. Je website aansluiten bij het Google Display Netwerk doe je via Google AdSense. Middels de campagne-instellingen kan een adverteerder bepalen aan welke doelgroep de advertenties getoond moet worden. Daarnaast kan de adverteerde er ook voor kiezen om een lijst te uploaden met websites waarop hij/ zij wilt adverteren.

Als publisher krijg je betaald voor het aanbieden van advertentieruimte. Dit gebeurt op basis van het aantal keer dat er geklikt wordt op advertenties die op jouw website worden weergegeven. Hoe meer klikken de advertenties op je website genereren, hoe hoger je inkomsten zullen zijn. Deze klik wordt betaald door de adverteerder, een percentage van de klikprijs gaat naar de publisher en het restant gaat naar Google.

Hoe ga ik aan de slag met Google AdSense?

Wanneer je een website hebt, wordt je door Google AdSense gezien als een zogeheten “Publisher”. Je bent in staat advertentieruimte aan te bieden waar adverteerders gebruik van mogen maken. Wanneer je als publisher gebruik wilt maken van de mogelijkheden van Google AdSense, kun je je hiervoor aanmelden. Google zal vervolgens je website reviewen en nadat deze is goedgekeurd kun je direct aan de slag.

Hoe maak ik een Google AdSense account?

Om een account aan te maken voor Google AdSense ga je naar google.com/adsense/signup, je vult daar de gegevens in van je website en klikt op de knop “doorgaan”.

Vervolgens vul je nog wat gegevens in en kun je inloggen met je Google Account. In de volgende stap ga je Google AdSense koppelen aan je website. Dat doe je door een script te plaatsen in de header van de website.

Wanneer dat is gelukt klik je op de knop “done” waarna het systeem de website checkt of het script is geplaatst. Dan is het tijd voor Google om je website te verifiëren of deze voldoet aan de eisen van Google AdSense. Dit kan een aantal dagen tot maximaal 2 weken duren, je krijgt automatisch bericht wanneer de beoordeling heeft plaatsgevonden. Wanneer de website is goedgekeurd, kun je aan de slag met het genereren van advertenties!

Tip: Mocht je in het bezit zijn van een WordPress website, is het zo dat er een aantal plug-ins zijn waarmee je gemakkelijk advertenties vanuit Google AdSense kunt implementeren. Dit scheelt je een hoop handmatig werk!

Hoe kan ik geld verdienen met Google AdSense?

De plekken op je website waar je advertenties wilt plaatsen, dienen te worden voorzien van stukjes code die deze advertenties dynamisch zullen tonen. Je kunt deze codes, inclusief uitleg vinden in je Google AdSense account! Na het plaatsen kan het een aantal uur duren voordat de advertenties zichtbaar zullen zijn. Het is verstandig om te kiezen voor de aanbevolen advertentieformaten, adverteerders maken in de meeste gevallen gebruik van deze formaten. Hiermee voorkom je ruimte aan te bieden waarbij het advertentieaanbod heel laag is.

Geld verdienen met Google AdSense is eigenlijk heel simpel. Wanneer je een account hebt aangemaakt, kun je direct beginnen met het implementeren van stukjes code waarin de advertenties dynamisch zullen worden ingeladen. Na het plaatsen van de code hoef je dus eigenlijk niets meer te doen (behalve zorgen voor voldoende verkeer op de website!).

Op welke manier wordt bepaald welke advertenties op mijn website worden getoond?

Bij het aanmaken van een Google AdSense account geef je aan in welke categorie jouw website thuishoort. Op basis van deze informatie, in combinatie met de content die Google op je website gevonden heeft, zal het algoritme bepalen welke advertenties het beste aansluiten.

Op die manier weet je zeker dat de advertenties die op je website worden weergegeven, hoogstwaarschijnlijk ook relevant zullen zijn voor jouw websitebezoekers. Mocht je advertenties van een bepaalde adverteerder niet meer willen opnemen, dan kun je deze in de Google AdSense omgeving uitsluiten. Zo zullen deze advertenties niet meer op je website worden getoond!

Tips voor het gebruik van Google AdSense

Google AdSense is interessant wanneer je relatief veel websitebezoekers op je website hebt. Dan is de kans dat de advertenties voldoende klikken genereren dan ook aanzienlijk hoger dan wanneer je 1.000 bezoekers per maand op je website hebt. Wil je graag gebruik maken van Google AdSense? Hieronder delen we een aantal tips!

  • Plaats advertenties op pagina’s waar veel verkeer komt.
  • Zorg dat advertenties boven de vouw getoond worden.
  • Gebruik de aanbevolen afmetingen.

Natuurlijk is het ook altijd belangrijk dat je blijft testen, op die manier leer je meer over Google AdSense en hoe de je de performance voor jouw website kunt verbeteren. Met bovenstaande tips ben je in ieder geval al goed op weg!

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL