GOOGLE TAG MANAGER: WAT IS HET EN WAAROM MOET JE HET GEBRUIKEN?

Auteur Lars Maat

Je kent het probleem wel. Je bent druk bezig om verkeer naar je website te krijgen. Een AdWords campagne, een Bing campagne en ow ja, vergeet je Facebook campagne niet! En om het allemaal door te kunnen meten werk je met verschillende codes. Zo staat er Google Analytics op je website, heb je wat AdWords conversie codes geplaatst en ook de Facebook pixel ontbreekt uiteraard niet! Al deze codes zijn nodig om je online inspanningen door te kunnen meten.

Maar weet je zeker dat al deze codes op de juiste manier werken? Dat ze allemaal op de juiste manier geïnstalleerd staan? En stel dát ze allemaal werken, wist je dat al deze codes je website ernstig vertragen? Iedere seconde dat het langer duurt om jouw website te laden verlies je 28% van je websitebezoekers. Die hebben niet de hele dag de tijd tenslotte. Tijd om alles op te lossen: Google Tag Manager!

Beheer met Google Tag Manager al je losse codes in slechts 1 code

Google Tag Manager is een programma waarin je diverse codes kan plaatsen. Dit alles wordt verzameld in 1 code: een container. Deze container plaats je op je website op de juiste plek. De container zorgt er vervolgens voor dat alle codes in die container effectief gaan werken op je website. Het grote voordeel hiervan is dat je dus maar 1 code op je site hoeft te plaatsen waarin alle losse codes (zoals Analytics, AdWords en Facebook) werken. En nog mooier: als je vervolgens wat codezaken moet aanpassen qua codes, dan hoef je de websitebouwer niet te storen. Je kan in Google Tag Manager de veranderingen gewoon zelf doorvoeren.

De belangrijkste voordelen van Google Tag Manager op een rij:

  • Je site wordt sneller doordat er nog maar 1 code op de site staat
  • Je kan eigenlijk geen foutieve code meer op je site krijgen, want bij Google Tag Manager kan je alle codes testen voordat je ze live zet
  • Je hebt geen websitebouwer meer nodig om dingen op je site aan te passen qua codes (op enkele handelingen na)
  • Voor de Nederlanders onder ons: het is gratis

Maar wat doe je dan in de praktijk met Google Tag Manager?

Bij Maatwerk Online richten we Google Analytics voor onze klanten op de juiste manier in. Maar werken we ook met social advertising campagnes en Google campagnes. We hebben dus al snel te maken met meerdere codes. Van een Analytics code die op alle pagina’s van de site moet komen te staan, tot AdWords conversiecodes die alleen op de bedankpagina’s moeten staan en een Facebook Pixel die op de hele site moet komen. En dan hebben we nog wat TrackEvent codes die we op bepaalde plekken willen zetten, om de klikken van de bezoekers door te kunnen meten.

Al deze codes stop je in Google Tag Manager met zogenaamde tags. Deze tags laat je afschieten (triggeren) op bepaalde momenten. Een voorbeeld:

Google Tag Manager Analytics instlelingen

Hierboven zie je hoe we de Google Analytics tag laten ‘triggeren’ op alle pagina’s. Zo kunnen we nog meerdere varianten verzinnen:

  • AdWords Conversiecodes
  • Bing UET tags om conversies en remarketinglijsten te maken
  • Facebook pixel inclusief aangepaste gebeurtenis codes
  • Formulieren doormeten
  • Scrolldiepte doormeten
  • Buttonclicks doormeten
  • YouTube video’s doormeten

Praktijkvoorbeelden van de Google Tag Manager

Misschien zie je bovenstaande opsomming nog niet helemaal voor je. Onderstaande afbeeldingen uit wat Google Analytics accounts helpen het verder toe te lichten:

Doormeten wanneer mensen op de ‘Play’ of ‘Pauze’ knop klikken op je YouTube video’s + bekijken hoeveel procent van de video wordt afgekeken:

YouTube doormeten via Tag Manager

Doormeten hoe ver je bezoekers naar beneden scrollen op je website:

Doormeten op welke knoppen/links wordt geklikt:

TrackEvent op Tag Manager

Waarom wij vinden dat je met Google Tag Manager moet werken

Voor ons als marketeers is Google Tag Manager dé oplossing. We hebben vaak te maken met diverse CMS systemen, webbouwers en contactpersonen die (met alle respect) soms niet precies weten welke codes waar op de site geplaatst moeten worden. Of die niet de tijd hebben om binnen 3 dagen de door ons gewenste codes op de site te plaatsen. Zonde dat we in dat soort situaties niet verder kunnen. Gelukkig kunnen we met de Tag Manager al deze zaken zelf uitvoeren én kunnen we makkelijker extra data krijgen. Daarnaast is het voor jou als bedrijf juist makkelijk dat je niet hoeft te wachten op webbouwers die de codes moeten plaatsen. Via Tag Manager kan je het ofzelf, of je marketingbureau kan het doen. En je website gaat nog sneller werken ook!

Werk jij al met de Google Tag Manager? Of wil je de mogelijkheden eens bespreken voor jouw website? Neem dan contact met ons op, zodat je precies weet wat voor jou het gemak is van Google Tag Manager!

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL