Gestraft door Google wegens onnatuurlijke links naar jouw website?

Auteur Ruben de Vries

Gestraft worden door Google is de afgelopen week een hot-item in de SEO community. Het netwerk van het Amsterdamse bedrijf Get-Indexed is rond 9 december 2014 opgerold. In ieder geval zo blijkt het uit diverse berichten op de verschillende fora zoals www.sitedeals.nl. Op dit forum zijn er waarschijnlijk meer dan 100 gedupeerde klanten die doordat zij het netwerk hebben gebruikt (gebruik hebben gemaakt van de diensten ) van Get-Indexed een melding kregen in de Webmaster Tools omgeving van Google. Een voorbeeld van deze melding is:

” Google heeft een patroon van onnatuurlijke kunstmatige, misleidende of manipulatieve links gedetecteerd die naar pagina’s op deze site verwijzen. Het is mogelijk dat de webmaster geen controle heeft over sommige van deze links. Daarom ondernemen we in dit geval gerichte actie op de onnatuurlijke links in plaats van op de positie van de site. Meer informatie “

Deze melding houdt eigenlijk in dat Google de pagina’s aanpakt die onder het linknetwerk vallen. Mochten er links op die pagina’s staan naar jouw website dan zullen deze worden geschrapt zodat ze niet meer meetellen in het bepalen van de positie in de zoekresultaten.

Wat is een linknetwerk ofwel PBN

Een linknetwerk is een groep websites die gebruikt wordt om links naar andere sites te plaatsen. Dit gebeurd met als doel betere posities in de zoekresultaten te krijgen. Dit soort praktijken wordt door de ‘Reglementen van Google’ afgeraden en worden dan ook gezien als Black-Hat SEO. Ofwel een manier van SEO die niet door Google is goedgekeurd. In mijn ogen is het nooit verstandig om gebruik te maken van deze vorm van zoekmachine optimalisatie. Google komt er uiteindelijk toch achter en dan is al het werk voor niets geweest. Zelf geef ik de voorkeur aan een strategie die werkt voor de langere termijn en dus volledig aan de reglementen van Google voldoet (White-Hat SEO).

Linkbuilden, doe het voorzichtig

Black-Hat praktijken zijn in het buitenland en met name in de Verenigde Staten al enkele keren in grote getale bestraft en zorgen doorgaans voor veel onenigheid bij de gebruikers van een “linkbuilding bedrijf”. Zeker als er bij een bedrijf weinig verstand is van linkbuilding en van SEO wordt er in zee gegaan met een SEO specialist. Als je in zee gaat met een specialist verwacht je natuurlijk niet dat ze bezig zijn met praktijken die Google niet waardeert (black-hat tactieken). Ik zou verwachten dat een SEO specialist zich inzet om de website sterker te maken voor de langere termijn. Mijn tip is dan ook: Selecteer goed en kies voor kwaliteit. In het geval van linkbuilding is het namelijk in veel gevallen echt zo dat goedkoop duurkoop is. Dat zou natuurlijk zonde zijn, want het is juist de bedoeling dat de website beter gevonden wordt in Google en niet slechter. Ook op de langere termijn!

Heb jij problemen om een natuurlijk linkprofiel te creëren? Of ben je ook weleens gestraft door Google? We helpen je graag om dit op te lossen! Neem eens vrijblijvend contact met ons op!

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL