Google for Jobs in Nederland: Zo staat jouw vacature bovenaan!

Auteur Axel de Boer

Wanneer je als werkzoekende nu op zoek gaat naar een vacature kan je niet meer om Google for Jobs heen. Google is in Nederland de meest gebruikte zoekmachine en is daardoor ook een belangrijk kanaal om een geschikte vacature in te vinden. Google wil met de vacature zoekfunctie jou direct een overzicht tonen van vacatures die aansluiten op jouw zoekopdracht. Google werkt hiervoor samen met partijen zoals DPG Recruitment (Nationale vacaturebank en Intermediair), Randstad Groep Nederland (Randstad, Tempo-Team, Yacht, BMC), Monsterboard en Rijksoverheid (carrière platform Werken voor Nederland). En Google zou Google niet zijn als het eerste resultaat alle vacatures via Google for Jobs zijn.

Waarom Google for Jobs 

Google is een van de belangrijkste plekken voor werkzoekenden om op zoek gaan naar vacatures. Hierdoor weet Google heel goed hoe ze de juiste kandidaten kunnen vinden voor iedere baan. Google meet met Google for Jobs welke vacatures ‘goed lopen’ en zullen deze ook als eerste tonen. Google zelf maar eens op bijvoorbeeld “vacature tig lasser”.

Je kan simpelweg niet meer om Google for Jobs heen!

Vacature overzicht Google For Jobs

Doordat Google for Jobs zo’n prominente plek in de resultaten neemt is het verstandig hier wat mee te doen. Maar hoe?

Structured data Job Posting

Het is belangrijk dat er op iedere vacaturepagina een stukje code geplaatst wordt. Via een gratis tool kan je deze structured data aanmaken. Dat kan via Schema Markup Generator: https://technicalseo.com/tools/schema-markup-generator/ en kies dan voor “Job Posting”. Let op: Dit kan alleen bij WordPress-websites!

Wij werken zelf met de betaalde plugin Schema Pro om automatisch op iedere vacaturepagina de code te kunnen implementeren.

Er zijn  een aantal verplichte velden die ingevuld dienen te worden:

  • title: de titel van de vacature
  • hiringOrganization: naam van de organisatie die de vacature heeft aangeboden
  • description: de volledige vacatureomschrijving
  • datePosted: de datum waarop je de vacature online hebt gezet
  • description: de volledige vacatureomschrijving
  • jobLocation: de locatie van de vacature

Daarnaast zijn er ook een aantal aanbevolen velden:

  • applicantLocationRequirements: thuiswerken of op (locatie) kantoor
  • baseSalary: het basissalaris
  • employmentType: het contracttype, bijvoorbeeld part-time of volledig
  • identifier: uniek ID voor de vacature
  • validThrough: datum tot wanneer de vacature actief is

Hoe meer data je geeft hoe groter de kans is dat je in Google for Jobs terechtkomt. Je gebruikt de data uit de velden van jouw vacatures om deze in het schema toe te voegen.

Google for Jobs rich results testen

Op het moment dat dit jou (of ons) gelukt is kan je testen of dit goed is geïmplementeerd via de site: https://search.google.com/test/rich-results

Vul hier de url van de vacature in en klik op “test url”.

Bij het resultaat is het belangrijk dat je bij “Vacatures” een groen vinkje ziet staan. In onderstaand voorbeeld zie je 2 waarschuwingen. Door dit item open te klikken kan je zien welke optionele data op dit moment nog ontbreekt. Probeer dit dus zo goed als mogelijk aan te vullen.

Aan de slag met Google for Jobs?

Wij kunnen je helpen met het instellen van structured data zodat ook jij gevonden wordt in Google For Jobs of wil je dat we met onze SEO consultancy diensten überhaupt met jouw strategie meekijken? Laat het me weten als we je hiermee kunnen helpen.

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL