Efficiënt werken als webdeveloper

Auteur Frank van 't Hof

“Wat had het lekker geweest wanneer een dag uit 36 uur bestond…” Iets wat ik vaak hoor van collega developers, zeker als er harde deadlines naderen. En inderdaad, het zou heel lekker zijn, maar er is nog een mogelijkheid. Door efficiënt te werken zorg je er namelijk ook voor dat je meer kunt doen in één dag, daar heb je geen 12 uur extra voor nodig. In dit artikel geef ik je 11 handige en direct toepasbare tips mee! Daarnaast heb ik ook nog een bonus tip voor je!

Tip 1: Zorg dat je de vraag van de klant begrijpt

Als de klant en jij niet op één lijn zitten, kan dit je onnodig veel tijd kosten. Zorg er dus voor dat je goed in gesprek gaat met de klant en in kaart brengt wat precies de wens is. Door dit te doen is je taak altijd duidelijk en gefocust. Blijf dus ook tijdens het opzetten van een site in gesprek met de klant.

Tip 2: Doe een start check

Maak een lijstje voor jezelf met daarin de dingen die je nodig hebt tijdens een project en zorg ervoor dat je alles gereed hebt voordat je aan het project begint te werken. Op deze manier kan je ononderbroken aan de slag gaan tijdens een project. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende stappen:

#1 Heb ik alle benodigde bestanden?
#2 Heb ik de benodigde software?
#3 Wat is het doel van de site waar ik aan werk?
#4 Hoe gaat de sitemap eruitzien?
#5 Wie is het publiek van de site?
#6 Welke andere collega’s kunnen me ondersteunen?

Uiteraard kunnen deze stappen er voor iedereen anders uitzien, dus zoek naar een startcheck die bij jou aansluit.

Tip 3: Maak een planning

Klinkt heel logisch, maar toch zie ik het nog vaak verkeerd gaan. Je creëert een goede structuur door voor jezelf op een rij te zetten wanneer je aan welke onderdelen van een website gaat werken. Hierdoor bewaar je focus en is je werk ook inzichtelijker voor je collega’s en klanten.

Tip 4: Codeer slim

Nu vraag jij je waarschijnlijk af: wat is slim coderen? Slim coderen houdt in dat je altijd bij jezelf nagaat: heb ik deze functie eerder geschreven of heeft iemand anders dit probleem al opgelost? Door deze vragen aan jezelf te stellen kun je een hoop tijd winnen. In 99% van de gevallen staat de oplossing online. Gebruik dus zeker de kracht van het internet, uiteraard zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen!

Tip 5: Codeer netjes

Gebruik goede benamingen en structureer je code zoals de norm is in de taal waarin je schrijft. Dit maakt het makkelijker voor jezelf om informatie terug te vinden.

Tip 6: Blijf leren

Sta altijd open voor nieuwe ontwikkelingen om je workflow te verbeteren. Misschien is de manier waarop jij te werk gaat helemaal niet de meest praktische. Volg de ontwikkelingen in de ‘programmeer wereld’ op de voet. Het volgen van verschillende blogs is zeker een pré.

Tip 7: Houdt je werk overzichtelijk

Wanneer je aan het programmeren bent heerst het gevaar dat je als developer een onoverzichtelijke situatie creëert voor jezelf. Denk hierbij aan het open hebben staan van veel verschillende tabbladen en pagina’s met code. Zorg voor jezelf dat alleen de benodigde tabbladen en pagina’s openstaan die je ook echt nodig hebt op dat moment.

Tip 8: Houdt standaarden aan

Zorg dat je goede afspraken maakt met je collega’s over de werkmethodes binnen het bedrijf. Op deze manier codeert iedereen op dezelfde manier en kan je elkaar makkelijker ondersteunen wanneer je ergens tegen aanloopt. Op deze manier kan je ook sneller aan de slag, wanneer je bijvoorbeeld de taken van een collega overneemt.

Tip 9: Bewaar je focus

Een goede focus is de sleutel tot succes. Zorg er dus voor dat je zo weinig mogelijk afgeleid wordt tijdens het werken. Een korte afleiding kan al genoeg zijn om je volledig uit je werk te halen. Door deze afleiding is de kans groter dat je fouten maakt. Het achterhalen van deze fouten kan ervoor zorgen dat je waardevolle tijd verliest. Om deze reden is het verstandig om voordat je de dag begint al een beeld te hebben van hoe jij dag wilt indelen. Is het bijvoorbeeld verstandig om een ingewikkelde functie te bouwen op een dag waarin je twee afspraken hebt met klanten? Waarschijnlijk niet. Deze afleidingen maken het moeilijk voor je om jezelf te herpakken op de taak waar je mee bezig bent. Iedereen heeft uiteraard zijn eigen handleiding als het gaat om het bewaren van focus, dus blijf altijd experimenteren.

Tip 10: Neem een pauze

Als developer ligt tunnelvisie altijd op de loer. Zeker als je langdurig bezig bent met een bepaald onderdeel van een website. Door zo nu en dan een welverdiende pauze te nemen kom je mogelijk tot nieuwe inzichten.

Tip 11: Reflecteer

Reflecteer altijd op de taken die je uitgevoerd hebt. Wat kon efficiënter? Op welke taken liep ik vast tijdens het werken? Het is belangrijk om met regelmaat stil te staan bij je eigen handelen om zo waardevolle kennis over jezelf op te doen. Leer van je ervaringen en neem deze mee naar je volgende project.

Tip 12: Laat iemand anders naar je werk kijken

Het inzicht van een collega kan erg waardevol zijn bij het werken aan een project. Misschien is een collega al eerder tegen een probleem aangelopen waar je zelf niet uitkomt. Hier kan je uiteraard weer van leren, waardoor je weer sneller aan de slag kan met je werk.

Bonus tip: Bedenkt zelf actief wat jij nodigt hebt om efficiënt te kunnen werken

Uiteraard helpen de bovenstaande tips, maar uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen handleiding als het gaat om efficiënt werken. Vraag bij jezelf af waar je tegen aanloopt en zoek naar een oplossing die bij jou past.

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL