BrightonSEO Spring 2021 Notities

Auteur Axel de Boer

Op 25 en 26 maart 2021 kunnen we de Spring editie van BrightonSEO streamen. Net als in oktober 2020 zullen we BrightonSEO dus vanachter de laptop volgen. Dit jaar is BrightonSEO anders opgezet dan andere jaren. Er zijn namelijk 3 edities ingepland waarvan de Spring-editie de eerste is. Het is de bedoeling dat we op 30 juni en 1 juli 2021 de Summer editie en op 9 en 10 september 2021 de Autumn editie van BrightonSEO fysiek in Brighton kunnen volgen. Het is nog even afwachten of dat mogelijk is maar we hebben een hoop moois om naar uit te kijken.

Als we naar het schema van de Spring 2021 editie van BrightonSEO kijken dan zien we onze eigen Lars Maat daar ook bij staan. Hoe tof is dat! Voeg de presentatie van Lars over How Messengerbots will make you more money snel toe aan je agenda om hem niet te missen.

Verder zien we een hoop andere mooie presentaties waar ons SEO-hart sneller van gaat kloppen. We zullen onze bevindingen zoals gebruikelijk weer met je delen in deze Brighton SEO blog!

BrightonSEO slides 2021 Spring (Maart)

25 maart 2021:

  • 10 easy and powerful SEO and CRO Improvements for eCommerce – Luke Carthy
  • Using search to build a million-pound ecommerce site in 12 months – Ash Young
  • How to make sure Google will index all your content – Tomek Rudzki
  • SERPception: story of an indexed internal search results pageCsaba Szabo, SEO Manager, Klikkmania
  • The future of SEO in Fashion and Beauty – Tasha Amponsah-Antwi, SEO Account Director, Reprise Digital
  • OnCrawl presents: Data SEO: how to leverage the power of technical SEO with data science – Tanguy Moal, Tech Evangelist, OnCrawl
  • DeepCrawl presents: Are you there Page Experience? It’s me, Dev Tools. – Jamie Alberico & Rachel Anderson from DeepCrawl
  • Developing search strategies for new product launches, when search volume doesn’t exist – Eilish Hughes, SEO Account Director, Tug Agency
  • Neural Matching and How Machines Construct Language – Jessica Peck, Senior Analytics Consultant, CVS
  • Neurodiversity in SEO: How inclusive is your workplace? – Hannah Butcher, SEO Strategist, Re:signal
  • The truth is in the logs – insights into the correlation of traffic and website crawling – Maximilian Woelfle, Marketing Lead, Comparis.ch
  • Create a Macrame plant hanger – with Charlotte Peacock – Charlotte Peacock, Head of Creativity, Twin Made

26 maart 2021:

  • International Linkbuilding – How To Scale Continental with SEO – Dennis Akkerman, CEO, Seeders
  • SEO Audits are (mostly) bollocks – How to make them better – Geoff Kennedy, Head of Marketing, Sitebulb
  • Website Migration 101, not 404 – Richard Hird, Senior SEO Lead, Stickyeyes
  • 15 Years Of Link Building: From Bedroom To Boardroom (And Back Again) – Gareth Simpson, CEO/Founder, Seeker Digital
  • Searchmetrics presents: Will the Core Web Vitals Update change SEO Forever? – Marcus Tober, Founder & Chief Evangelist, Searchmetrics
  • OnCrawl presents: Data SEO: how to leverage the power of technical SEO with data science – Tanguy Moal, Tech Evangelist, OnCrawl
  • DeepCrawl presents: Are you there Page Experience? It’s me, Dev Tools. – Jamie Alberico & Rachel Anderson, DeepCrawl & DeepCrawl
  • Botify presents: Hey Googlebot, did you cache that? – Petra Kis-Herczegh, Senior SEO Solutions Consultant, Botify
  • Seeker Digital presents: Why link building matters to your organisation – Gareth Simpson, CEO/Founder, Seeker Digital
  • Pi Datametrics presents: Double the quality and quantity of your site traffic in these 4 steps -Jon Earnshaw, Chief Product Evangelist, Pi Datametrics

10 easy and powerful SEO and CRO Improvements for eCommerce

1) Optimaliseer je site search (30% van de websitebezoekers gebruikt Site Search -> 5-6x meer kans op conversie dan gebruikers die dat niet doen). Er is een toename van 43% in conversie door optimalisatie van de zoekfunctie op je website.

2) Bouw een mooie navigatie voor long tail zoekopdrachten: optimaliseer het goed of voorkom dat zoekmachines er helemaal toegang toe hebben en hier zelf iets invullen.

3) Creëer en host je eigen kortingscodepagina

4) Schakel het uitchecken als gast in

5) Voeg je belangrijkste veel gestelde vragen toe aan alle productpagina’s

6) Aangepaste tags in heatmaps zijn waanzinnig krachtig en zorgen voor het verkrijgen van beter inzicht.

7) Schakel alle pop-ups uit; hoe meer pop-ups, des te vervelender dit is voor de websitebezoeker

8) Bepaal het percentage verkeer dat u mist in Google Analytics

9) Houd uw categorieën overzichtelijk. Dit geeft een beter beeld wat voor producten regelmatig besteld, geretourneerd of helemaal niet bestelt worden.

10) Vraag je klanten om feedback (het beste moment om dit te doen is na een aankoop)

Digital Accessibility and Compliance: Essential for Users, Good for SEO

Lea Scudamore (SEO Analyst, Aimclear) vertelde over de enorme markt die er bestaat voor gehandicapte mensen. Veel websites zijn niet goed ingericht voor mensen met een handicap. Hierdoor lopen veel websites deze enorme markt mis.

Lea voorspelde dat de volgende stap van Google (na Core Web Vitals) digital accessibility zal zijn. Digital Accessibility is alles van het gebruik van alt teksten bij afbeeldingen tot het gebruiken van de juiste kleuren. Wist je bijvoorbeeld dat een grijze tekst tegen een witte achtergrond voor veel oudere mensen niet te lezen is? Of dat een app die niet horizontaal kan worden gebruikt niet door mensen in een rolstoel kan worden gebruikt? Heb je wel eens getest hoe de website van je klant werkt zonder dat je een muis gebruikt? Of heb je die mobiel vriendelijke website wel eens buiten bekeken, is hij ook zichtbaar wanneer de zon in je scherm schijnt? Allerlei vraagstukken die te maken hebben met Digital Accessibility.

Google my Business posting strategies

Posts worden nog vrij weinig gebruikt door veel GMB eigenaren. Dit is zonde omdat het natuurlijk verkeer via jouw vermelding kan genereren.

Wat zijn de grootste voordelen?

  • Goede en frequent posten kan bijdragen aan een betere lokale zichtbaarheid. Als er in de posts regelmatig bepaalde keywords terugkomen, kan dit ervoor zorgen dat je lokaal beter vertoond wordt op deze keywords.
  • Posts kunnen als highlight vertoond worden.
  • Posts worden gezien door mensen die op zoek zijn naar iets om te kopen.
  • Gratis advertising

Posting tactieken:

  • Post voor een upsell
  • Post voor branding
  • Post voor SEO
  • Post voor conversie

Posts verlopen niet. Dit was vroeger het geval na 7 dagen, maar nu blijven ze staan. Belangrijk om rekening mee te houden! Alleen als je ze verwijderd verdwijnen ze.

Kijk goed naar hoe jij Google Posts wilt gebruiken. Wat wil je bereiken? Wat is voor je doelgroep belangrijk om te weten? Op basis hiervan kun je een strategie maken en bepalen hoe vaak je Posts gebruikt.

Control your indexability

Het is zeer belangrijk om voor websites met duizenden pagina’s (in de index) kritisch te kijken naar welke pagina’s wel en niet geïndexeerd moeten worden.

Kijk naar de verhoudingen. Als een bepaalde sectie op je website (bv filterpagina’s) voor bijvoorbeeld 40% index in beslag neemt en voor 50% crawlbudget (dit kun je zien met Search Console), maar die sectie maar voor 5% organic revenue zorgt, dan gaat er hier iets fout.

Je kunt het crawlbudget en de pagina’s in de index beter besteden aan secties die wel zorgen voor een groot gedeelte van je organic revenue.

Zorg er dus voor dat je pagina’s met een lage waarde op een NO-INDEX plaatst, zodat linkwaarde alleen naar pagina’s met waarde wordt gestuurd. Zorg er ook voor dat je deze pagina’s met lage waarde op disallow zet, zodat het crawlbudget alleen naar pagina’s gaat met veel waarde.

Nogmaals: in Search Console kun je dus zien naar welke pagina’s de meeste aandacht gaat.

MAAR LET OP, ZEER BELANGRIJK: Zorg ervoor dat je de pagina’s die je op een no-index zet niet meteen uitsluit in de robots.txt. Als je dit namelijk tegelijk doet, dan kan de crawler deze no-index tags niet vinden, omdat die pagina’s op disallow zijn gezet. De crawler kan dus niet op die pagina’s komen. Hoe kan hij dan die no-index tags vinden?

Juiste volgorde is dus: eerst de pagina’s op no-index. En dan een maand of twee maanden later als die allemaal uit de index zijn verdwenen, dan pas op disallow in de robots.txt.

Zorg er ook voor dat je pagina’s die je op no-index zet automatisch uit de sitemap worden gehaald. Handmatig is dit niet te doen bij een grote website.

The underrated value of internal linking

Interne linkstructuur is erg belangrijk. Zorg er dus voor dat je vanaf de homepagina naar categoriepagina’s linkt en vanaf daar weer naar onderliggende pagina’s. De spreker haalde nog even aan dat Google ‘breadcrumbs’ als interne linkjes waardeert. Ook werd er een voorbeeld gegeven van een pagina die op basis van links erg belangrijk was maar geen interne linkjes bevatte. Gebruik dan ook altijd de best practise die wij hopeljk allemaal wel kennen. Het toevoegen van interne linkjes naar belangrijke pagina’s op de 10 beste o.b.v. links pagina’s. Dit overzicht kun je terugvinden in Ahrefs.

How to make sure Google will index all your content

Hoe werkt Google?

Crawling -> rendering -> indexing -> ranking

Wanneer er een probleem is in de indexering van een pagina, wordt de pagina slecht of helemaal niet gevonden.

Google indexeert niet elke pagina. Google kan slecht een bepaald aantal pagina’s bezoeken en indexeren. Er bestaan zo veel pagina’s, dat Google hier een selectie van maakt. Hierbij is relevante content enorm belangrijk. Google houdt alleen ruimte over voor kwalitatieve pagina’s.

Dit zorgt voor een aantal problemen, namelijk:

Googlebot moet bepaalde URL’s overslaan door ze niet te bezoeken. Google weet hierdoor niet of deze pagina’s waardevol zijn of niet.

De top 3 problemen die websites ervaren zijn:

  1. Crawled but not indexed: De pagina is wel bezocht, maar niet geïndexeerd. Door deze pagina’s te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet weer gebeurd.
  1. Duplicate content: probeer op iedere pagina unieke content te plaatsen of werk met canonical tags.
  1. Discovered, currently not indexed: Google heeft de pagina ontdekt, maar verder niet bezocht en hierdoor ook niet geïndexeerd.

Wat weten we nu?

  • Google slaat veel waardevolle, kwalitatieve pagina’s over;
  • Google heeft index vertraging, waardoor pagina’s niet worden meegenomen;

Wat gebeurt er als een pagina wel wordt geïndexeerd, maar toch problemen ervaart met de vindbaarheid? -> partial indexing problems

Partial indexing problems houdt in dat de URL wel wordt geïndexeerd, maar de content op de website niet. Wat Google ook vaak niet indexeert zijn blokken op de pagina zoals ‘gerelateerde producten’ en ‘misschien bent u ook geïnteresseerd in’.

Indexeringsproblemen kun je oplossen door met nieuwe skills te werken.

User Experience and Accessibility

Wat is webtoegankelijkheid?

Webtoegankelijkheid betekent dat websites, tools en technologieën zo zijn ontworpen en ontwikkeld dat mensen met een handicap deze kunnen gebruiken.

Er zijn veel soorten handicaps die het navigeren op internet moeilijk maken, en later in de gids bespreken we ze en geven we voor elke handicap aanbevolen strategieën.

Voorlopig is het belangrijk te beseffen dat sommige gebruikers die jouw site bezoeken, mogelijk een of meer van de volgende handicaps hebben:

  • Visueel
  • Auditief
  • Cognitief

Sommige van je  gebruikers kunnen mogelijk geen toetsenbord of muis gebruiken. Sommigen van hen zijn mogelijk kleurenblind of volledig blind.

Webtoegankelijkheid gaat over het wegnemen van belemmeringen om een ​​gebruikerservaring te creëren waarmee mensen met een handicap jouw site, tool of service kunnen waarnemen, begrijpen, navigeren en ermee kunnen communiceren.

De negatieve gevolgen van een niet toegankelijke website:

  • Je verkleint je potentiele doelgroep (markt);
  • Verloren inkomsten;
  • Negatieve merk identiteit;
  • Juridische implicaties.

Wat zijn de meest voorkomende problemen met webtoegankelijkheid?

  • Tekst die niet terugloopt tijdens het scrollen
  • Links die een beschrijvende ankertekst missen (nog meer redenen om interne links te gebruiken!)
  • Te kleine lettergroottes
  • Geen pauze of stopmogelijkheden van animaties en carrousels
  • Slecht contrast van elementen door vergelijkbare kleuren en gebrek aan ruimte
  • Afhankelijkheid van kleur om elementen en navigatie te onderscheiden
  • Tijdlimieten voor pagina’s waar iedereen voldoende tijd voor krijgt

Richtlijnen voor webtoegankelijkheid

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)

Authoring Tool Accessibility Guidelines (ATAG)

User Agent Accessiblity Guidelines (UAAG)

Wanneer heeft een website een goede User Experience?

Dat is wanneer een website antwoord geeft op de vraag waar ze naar op zoek zijn. Het geeft snel antwoord op hun vragen. En het geeft antwoorden op een website dat toegankelijk is op alle apparaten.

User Experience vs Core Web Vitals

Ook nu komen LCP, FID en CLS aan bod. Lees er meer over in onze Google Page Experience blog.

Wat zijn de verhoudingen tussen Core Web Vitals en User Experience?

Interactiviteit: Gebruikers kunnen snel en eenvoudig elementen op je website gebruiken

Laadsnelheid: Een snelle server response time zal een beter resultaat opleveren in de SERP’s

Visuele stabiliteit: Content moet niet over heel de pagina rondspringen.

Mobiel vriendelijkheid: Alle content moet op alle apparaten goed getoond en hetzelfde gebruikt kunnen worden en dus een goede User Experience hebben.

Beveiliging: De pagina moet een HTTPS hebben

Veilig browsen: De website moet vrij zijn van malware.

Pop-ups & Ads: Deze pop-ups kunnen je pagina behoorlijk verstoren en de gebruiksvriendelijkheid teniet doen.

Wat zijn de negatieve gevolgen?

  • Slechte(re) resultaten in de SERP’s;
  • Lagere conversies;
  • Slechtere bouncerate;
  • Minder leads.

Hoe zorg je voor een goede User Experience & SEO?

  • Gebruik en optimaliseer pagina titels (niet volproppen met keywords);
  • Gebruik en optimalisatie van Headers;
  • Gebruik van Sitemaps;
  • Gebruik van ankerteksten met interne links;
  • Broodkruimel links met een goede ankertekst;
  • Alt tekst voor afbeeldingen;
  • Fijne en duidelijke navigatie
  • Goede leesbaarheid (denk oo kaan meerdere talen)
  • Interacties (button gebruik etc.)

Tools

  • Wave Evaluation Tool
  • Siteimprove accessibility checker
  • Lighthouse

Headless CMS Migration – The Foundation of Modern SEO

Wat is Headless CMS?

Bij een headless cms zijn de front end en de backend los gekoppeld van elkaar. Het gedeelte dat de bezoeker daadwerkelijk zit staat dus volledig los van het gedeelte waar de content wordt gecreëerd.

Oftewel, traditioneel:

Doordat elke pagina alle elementen van de website moet laden zorgt dit voor lange laad en render tijden.

Headless:

Pagina’s worden hierbij statisch geserved. De code op de website kan worden gecompressed. Hoewel een mens deze code moeilijker kan lezen kan een machine deze code makkelijker en sneller lezen. 

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Geen downtime bij het aanpassen van je website.
  • Betere beveiliging tegen hackers
  • Website snelheid – 10x zo snel op desktop en 3x zo snel op mobiel
  • Makkelijker om andere programma’s zoals Hubspot te koppelen
  • Betere conversie rate optimalisatie

NadelenJe kunt geen preview meer zien van je berichten en pagina’s. Vaak doe je snachts een update. Als hier een fout in zit pas je dit pas de dag erna aan.

Automating content optimisation and how to test the impact on CTR and ranks

Hoe maak je de perfecte geautomatiseerde content?

Download templates:

www.thetrainline.com/brightonseo

Voor grote websites kan het erg lastig zijn om enkele productpagina’s te optimalisren.

Met Google Search Console kan je veel data gebruiken om je content te optimaliseren.

Stap 1:

Kies 3-5 van je toppagina’s binnen een categorie

Denk aan verschillende auto modellen

Stap 2:

Open het performence dashboard in GSC en zoek op de eerste pagina welke je wilt optimaliseren en op basis van 12 maande. Sorteer op meeste impressies.

Stap 3:

Noteer je seed-keywords en groepeer ze in keyword lagen.

Keyword seeds

Afhankelijk van het aantal zoekwoord kan je de belangrijkste zoekwoorden uitkiezen. Bijvoorbeeld de top 1000. Hierdoor kan je zomaar een halve dag kwijt zijn aan het organiseren van deze keywords.

Stap 4:

Google sheets Extensie (search analytics for sheets) gebruiken om je data te verkrijgen.

Stap 5:

Je maakt nu een sheet met daarin verschillende tabbladen per ‘Seed keyword’ waarin de zoekwoorden, kliks, vertoningen, CTR en positie staan.

Stap 6:

Koppel de data aan elkaar. Hierin ga je kijken wat het gemiddelde vertoningen en kliks zijn per ‘seeds keywords’. Hierdoor kan je zien dat een bepaalde categorie ‘x’ percentage aan totale vertoningen vertegenwoordig.

Hoe krijg je dit nu allemaal op je pagina’s?

Ga werken aan je H1 en eerste paragraaf. Ga vervolgens verder met je andere headers, features van je producten verwerken en het toevoegen van FAQ’s op de pagina.

Optie 1: Handmatig aanpassen:

Via Screaming Frog kan je belangrijke data uit je pagina’s trekken.

Met een formule kan je voor bijvoorbeeld 50 verschillende auto’s binnen een minuut headings genereren.

Optie 2: Programmeren

Belangrijke tips

Pas op voor over-optimalisatie.

Geautomatiseerde content is niet altijd goed. Laat de content natuurlijk overkomen.

Hoe meet je of het heeft gewerkt?

Ga weer naar Google Search Console. Gebruik de data voordat je de pagina’s bent gaan aanpassen en nadat je bent gaan aanpassen.

How to Properly Use Canonical Tagging on Your Site

Wat is een canonical tag?

Een canonical tag is een stukje code in de head section. Dit stukje code vertelt welke URL de beste versie is om getoond te worden in de zoekresultaten bij één of meerdere zelfde versie van een pagina. De pagina’s kunnen hierbij precies hetzelfde zijn of op elkaar lijken (duplicate content).

Simpel gezegd, met een canonical tag vertel je Google welke Spiderman de echte Spiderman is:

Wat kan er gebeuren wanneer je geen canonical tag gebruikt?

  • Google kan alle pagina’s indexeren en ranken. Dit leidt tot kannibalisatie.
  • SEO waarde kan worden verdeeld over meerdere pagina’s in plaats van alle SEO waarde naar de juiste pagina
  • Google wilt ook nog wel eens zelf een URL als beste aanwijzen. Hier heb je dan geen controle over

Best practises

  • De spreker beveelt aan altijd een canonical in te stellen naar zichzelf. Self refering
  • De spreker beveelt aan altijd een canonical in te stellen naar de URL die jij wilt ranken wanneer twee pagina’s bijna hetzelfde zijn.

Wanneer niet gebruiken?

Je kunt beter kiezen voor een 301 redirect wanneer:

  • Je twee dezelfde pagina’s hebt maar er bij 1 URL er een / extra wordt meegenomen
  • Je http vs https wilt oplossen

Misschien een inkoppertje maar gebruik ook geen canonical tag wanneer twee pagina’s helemaal niet hetzelfde zijn.

The underrated value of internal linking

Als we het hebben over links hebben we het voornamelijk over interne en externe links. Veel mensen vergeten hoe belangrijk interne links ook zijn voor de vindbaarheid van je website.

Kwalitatief goede interne links zijn de key om het perfecte backlinkprofiel te bouwen.

Waarom wordt intern linken onderschat in SEO?

  • Wordt niet gezien als prioriteit;
  • Er wordt niet voldoende tijd vrijgemaakt om te werken aan interne links;
  • De focus voor veel SEO’ers ligt vooral crawling en indexering.

Dit is waarom je jouw interne link strategy met je PR/backlink strategie op één lijn moet zetten:

  • We hebben niet de volledige controle waar de backlinks worden geplaatst
  • Backlinks targetten maar weinig focuspagina’s/ ‘money pages’ (waar we de meeste conversies uit halen)
  • De meerderheid van je backlinks focussen op de homepagina
  • Kwalitatieve backlinks focussen meer op informatieve pagina’s in plaats van ‘money pages’

Wanneer iemand een backlink plaatst op hun website kiezen ze vaker voor een pagina met content wat waardevol is voor hun websitebezoekers in plaats van dat het een waardevolle link is voor je eigen website en backlinkprofiel.

Er wordt een case besproken waarin te zien is hoe een bepaalde pagina enorm veel backlinks heeft, maar nog geen interne links. Hoe pas je interne links op de juiste manier toe?

  • Interne links wil je in devan de content verwerken. Dit zorgt voor de meeste waarde;
  • Plan regelmatig meetings in met de PR en content teams. Blijf op deze manier goed op de hoogte waar backlinks geplaatst worden en wat voor content er geschreven wordt.
  • Maak gebruik van een kruimelpad. Kruimelpaden geven een betere structuur op je website, het is goed voor je rankings en ook Google houdt ervan:
  • Door te zoeken op bijvoorbeeld site:maatwerkonline.nl marketing bureau Rotterdam, kun je zien op welke pagina’s dit zoekwoord gebruikt wordt en welke interne links handig zijn.

Wat je wilt vermijden wanneer je aan de slag gaat met intern linken:

  • Linken naar 404pagina’s
  • Linken naar noncanonicals, redirects and URL’s met tracking codes
  • Niet te veel intern linken! Te veel links betekent minder waardevolle content. Hoe veel is te veel? Hier is geen duidelijk antwoord voor gegeven. Wanneer je intern gaat linken, is het belangrijk dat je je afvraagt of dit daadwerkelijk relevant is aan elkaar.

Aan de slag met Screaming Frog

Door Google Search Console en Google Analytics te koppelen aan Screaming Frog kun je relevante data vinden, zoals pagina’s die niet gevonden worden.

International linkbuilding – How to scale continental with SEO

Welke typen domeinen worden het meest gebruikt?

CCTLD’s

Maatwerkonline.com, maatwerkonline.nl, maatwerkonline.de

Subdirectories

Maatwerkonline.com/nl, maatwerkonline.com/de

One language domain

Maatwerkonline.com (alleen Engelse content)

Wat zijn de voor- en nadelen van deze verschillende structuren?

Er is een groot onderzoek gedaan naar 200 concurrerende zoekwoorden. Hier kwam uit naar voren dat native domein extensies altijd beter zijn dan .com of .eu. Het is dus geen goed idee om te kiezen voor een one language domain als je ook in andere landen actief wilt zijn.

Wat zijn belangrijke eisen die gesteld worden aan domeinen waar je een backlink vandaan wilt?

Hoe ziet het linkbuilden er in Duitsland uit?

Verschillende manieren om linkbuilding te doen:

How to solve problems you’ve not seen before in seo

Deze case is opgesplitst in drie delen: de briefing, waarom de migratie gefaald is en hoe het is opgelost.

  1. The brief

Ongeveer 9 maanden voor de problemen vond een top level domain migratie plaats. Deze migratie zorgde voor een verlies van maar liefst 50% in organisch verkeer. De focus zoekwoorden hadden een slechte ranking en waren overal waar je ze eigenlijk niet wilt hebben. Verder werden er nog steeds duizenden pagina’s geïndexeerd van het oude domein wat exacte duplicates waren van de nieuwe website.

Waarom is de migratie gefaald?

Redirects? Deze zijn gecontroleerd en werken allemaal prima. Dit terwijl redirects vaak de grootste oorzaak zijn dat een migratie mislukt.

Toch zijn niet alle URL’s gevonden. Waarom niet? De robots.txt en sitemaps waren ook geredirect. Als Google deze redirects zelf niet had gevonden, was het niet mogelijk om de URL’s te vinden en te crawlen. Door middel van een crawl tool had Mat Davis achterhaald dat de meerderheid van deze URL’s niet gecrawld waren sinds voordat de migratie plaats had gevonden. Google had ze dus al voor de migratie niet kunnen vinden en bezoeken.

Het probleem kon nog steeds niet opgelost worden, omdat Google de redirects niet herkende als redirects en alleen nog canonicals kon herkennen. Hierdoor bleef het organisch verkeer matig ondanks dat focus zoekwoorden wel stegen in rankings (gemiddelde positie was #2 met zoekvolume van ongeveer 22.000). Met zo’n positie verwacht je maandelijks rond de 3.000 websitebezoekers.

  1. The Discovery

De klant was lokaal wel vindbaar maar scoorde in de organische zoekresultaten erg laag:

  1. The solving

De e-commerce pagina en elke categoriepagina werd herschreven, nieuwe blogpagina’s en product reviews creëren en meer intern linken. Verder veel tech audits schrijven en technische aanpassingen uitvoeren. Er werd een navigatiemenu en nieuwe categoriepagina’s gebouwd. Tenslotte is er een backlink experiment uitgevoerd en zijn er meer dan 150.000 backlinks verwijderd. Er zijn daarnaast 300.000 links gemarkeerd als gesponsord. Vanaf dit moment zijn er alleen nog relevante, kwalitatieve content campaigns uitgevoerd samen met het PR team.

Bovenstaande aanpassingen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat het organisch verkeer weer begon te stijgen.

Searchmetrics presents: Will the core web vitals update change seo forever?

Een snelle website maakt een groot verschil. Maar in de realiteit zien we dat Javascript en grote foto’s de website snelheid verlagen.

Met de Core Web Vitals wilt Google de website eigenaren verantwoordelijker maken voor de gebruikerservaring.

Thesis: hebben pagina’s met een goede Core Web Vitals al een voordeel?

Searchmetrics heeft een case studie gemaakt van meer dan 2 miljoen URL’s (DE, US & UK) en gesegmenteerd in verschillende branches.

In de realiteit zien we al het volgende:

LCP

In de casestudy is er gekeken naar LCP in de UK. Daar zien we een gemiddelde van 3.0 seconde waarbij de Benchmark van Google 2,5s is. Je ziet hierin dus dat de nummer 1 gemiddeld op 1,5s zit.

Grote video’s en afbeeldingen die geladen moeten worden boven de fold zorgen voor een enorm hoge LCP-score.

CLS

De Benchmark van Google is 0,1 waarbij je ziet dat alleen de best presterende websites ( #0, #1) onder of rond de benchmark zitten. Alles onder de 0,25 is ook niet slecht maar zou wat verbetering kunnen gebruiken. Danny Sullivan heeft al eens aangegeven dat je niet hoeft te verwachten dat het een grote impact gaat hebben als de page experience update wordt uitgerold omdat er verwacht wordt dat de meeste websites het veel slechter doen dan de aanbevelingen.

TBT

Ook hier zien we dat de benchmark van 300ms nauwelijks wordt gehaald en het gemiddelde op 708ms zit.

Wat opvalt is dat er in het midden (positie 4,5 en 6) er een enorme piek te zien is. Het grappige is dat dit voornamelijk door Youtube komt. Als Youtube uit het experiment wordt gehaald zien we hele andere data:

De vraag is nu hoe serieus Google de update neemt omdat dit Youtube ontzettend zou moeten raken. Dit zouden we kunnen zien na de uitrol.

TTI

We zien in onderstaande afbeelding de gemiddelden van UK & DE waar je ziet dat de beste aanbevelingen van Google nauwelijks wordt gehaald. Je ziet dat er bijvoorbeeld geen lazy Loading wordt gebruikt en dat alles vanaf het begin wordt geladen. Dit is iets waar developers beter naar moeten kijken.

Nextgen images

Je ziet dat er nauwelijks meer wat te verbeteren valt voor de pagina’s met de beste rankings op het gebied van afbeeldingen. Ook nu zou lazy loading een goede oplossing zijn zodat afbeeldingen alleen geladen worden wanneer je daar naar toe scroll.

DOM size

Marcus Tober geeft een voorbeeld van een pagina met meer dan 20.000 elementen en daardoor een te groot DOM. Er worden namelijk 7000 comments op een pagina waardoor het totaal aantal woorden op 64.000 komt. Hij geeft als advies om dan Pagination te gebruiken waarbij alleen de eerste 10 commentaren worden weergegeven.

Total Byte Weight

Ook nu wordt er weer een voorbeeld weergegeven waarbij bijvoorbeeld GiF’s worden geladen met 11,3MB. Probeer dit te voorkomen!

Website snelheid is meer dan belangrijk. Iedere SEO Audit moet uit het onderdeel Core Web Vitals bestaan en waarom er naar gekeken moet worden.

Uitdaging: Ga per kwartaal aan de slag met development en daag ze uit wie de website sneller kan maken met een publieke stand.

Shopify SEO: How To Optimize For Ecommerce In 2021

Shopify wordt steeds vaker gebruikt en is dus belangrijk om ook beter naar SEO te kijken. Dit doe je zo:

Duplicate products

Iedere productpagina heeft twee url’s:

  • /products/ Page link
  • /collections/.*/products/ Page Link – Duplicate

Op de categoriepagina’s staan producten met de duplcate url. Deze duplate url’s hebben een canonical naar /products/ Page link.

Wat je dus hebt is dat je op de categoriepagina’s je een link hebt naar de dupliacte pagina. Dit is slecht voor je SEO omdat:

  • Canonicals worden gebruikt als hints (en worden niet altijd gehonoreerd
  • Je geeft twee signalen af:
    • Indexering signaal: Door de canonical tag geef je aan dat de zoekmacinen dus andere pagina’s moet indexeren.
    • Intern linking signaal: Maar met je interne links geef je signalen af dat de duplicaat pagina’s gecrawlt kunnen worden. Je wilt dus eigenlijk dat je interne links goed zijn ingesteld.

Dit kan je oplossen in Shopify door te zoeken naar product-grid-item en in de html-code het volgende aan te passen:

From:

To:

Hiermee zou je de interne links verbeteren naar de canonical url’s.

Tags

Je kan door Tags per ongeluk duplicate content creëren.

/collections/.*/

/collections/.*/tags

Hou hier dus rekening mee als je Tags wilt gebruiken.

301-redirects

In Shopify moet de te redirecten pagina echt verwijderd zijn voordat je kan redirecten. Dus je moet er voor zorgen dat je deze pagina echt niet meer gaat gebruiken.

Het kan voorkomen dat je bepaalde pagina’s niet kan verwijderen in het systeem als ze automatisch gegenereerd zijn.

Site performance

Het kiezen van een thema is erg belangrijk. Je kan de url-preview van het thema testen in Google Pagespeed insights om te zien hoe snel deze thema’s zijn. Dit zijn de 5 snelste thema’s in Shopify:

Lazy Loading images

Je kan je categoriepagina’s veel sneller laten laden. Met lazy loading. Het is aan te raden de developer Lazysizes Library te laten implementeren.

Images optimize

Optimaliseer je afbeeldingen met crush.pics. Zo worden afbeeldingen automatisch compressed. Als je afbeeldingen handmatig wilt compressen dan zal dit wel altijd beter zijn.

Limit Third Party javascript

Third-Party technologieën kunnen je website slomer maken. Welke zaken zijn er echt nodig om op de website te hebben staan? Denk aan GA en GTM codes.

Met Page speed insights kan je zien welke technologieën er op je website staan. Zo kan je ze allemaal afgaan of ze echt nodig zijn.

Structured data

Er wordt aangeraden om de volgende Structured data toe te voegen:

  • Product Page: Product
  • Category Pages: CollectionPage of OfferCatalog
  • BlogPosts: Article
  • Home Page: Organization

Een van de belangrijkste is Product-schema. Je ziet vaak dat bij het testen, na implementatie, dat er meerdere structured data worden weergegeven. Dit wil je zo veel als mogelijk voorkomen.

Je zal moeten kijken of je de structured data handmatig invoert of via een app.

Een andere belangrijke schema is Collectionpage. Hiermee geef je informatie aan Google door dat je een collectie aan verschillende producten toont en de belangrijkste informatie.

Als je geen developer hebt dan kan je de Schema App gebruiken. Hiermee kan je bovenstaande structured data toevoegen.

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL