Adverteer automatisch op je hele site met DSA campagnes

Auteur Ender Ozcam

De Customer Journey wordt steeds uitgebreider en ingewikkelder. Daarbij wordt het steeds belangrijker om aan de behoefte van de klant te voldoen. Op het juiste moment moet de boodschap getoond worden waar de toekomstige klant naar op zoek is. De kans is groot dat je al adverteert op internet, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Google AdWords. Wanneer je gebruik maakt van Google AdWords heb je verschillende manieren om je doelgroep te bereiken. Dit varieert van eenvoudige basisfuncties tot diepgaande functies. Desondanks is het moeilijk om al je potentiële klanten te bereiken. Om niet één potentiele zoekopdracht meer te missen is er een oplossing: Dynamic Search Ads (DSA). Wil je weten hoe je dit inzet en wat de voordelen ervan zijn? Je leest het in deze blog.

Wat is een DSA-campagne?

Google heeft een ‘robot’ die alle zoekopdrachten in enkele seconden resultaten geeft. Deze crawlt alle websites in het net af. De robot kan je inzetten in een DSA-campagne om te zorgen dat je geen enkele zoekopdracht misloopt. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

Om met de basis te beginnen: veel bedrijven kiezen ervoor om in eerste instantie te adverteren in het zoeknetwerk van Google. Dit wordt vaak gedaan met vooraf gekozen zoekwoorden die gebaseerd zijn op een zoekwoordenonderzoek. Maar stel dat je een uitgebreide website hebt en je lastig alle zoekwoorden op kan vangen in een Search-campagne? Dan is DSA dé oplossing!

Voorkom dat overbodige pagina’s door Google worden gematcht met een zoekopdracht

Bij een DSA-campagne worden zoektermen die worden ingevoerd in de zoekmachine van Google, gematcht met de inhoud van pagina’s op je website. Je kan daarbij zelf aangeven welke pagina’s de robot van Google mag doorzoeken. Het laatste wat je wilt is dat er advertenties worden weergegeven op basis van de pagina op je website waar de algemene voorwaarden worden beschreven. Het is dus belangrijk dat je aangeeft welke pagina’s Google moet doorzoeken en misschien nog wel belangrijker: welke pagina’s niet! Denk hierbij vooral aan pagina’s zoals de disclaimer, contactpagina en informatieve pagina’s die niets te maken hebben met het product dat je wilt verkopen.

Is een DSA-campagne geschikt voor mijn website?

Het is belangrijk dat een DSA-campagne niet wordt gezien als een vervanger van een normale search campagne. Het is een onwijs handige toevoeging, maar geen vervanging! Maar voor welke websites/webshops is een DSA-campagne geschikt?

DSA-campagnes raden we aan als je een website hebt met:

  • Veel en uitgebreide content op verschillende pagina’s;
  • Een uitgebreid assortiment met verschillende producten/services;

DSA campagnes zijn minder geschikt voor websites die:

  • Weinig content hebben;
  • Dagelijkse aanbieding hebben die van korte duur zijn;
  • Nog geen andere AdWords campagnes actief inzetten;
  • Weinig producten/services aanbieden.

Nu je weet of je website wel of niet geschikt is voor een DSA-campagne, kun je overwegen om gebruik te maken van de functie. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een DSA-campagne?

Wat zijn de voordelen van een DSA-campagne?

De voordelen:

  • DSA-campagnes zijn snel opgezet;
  • DSA-campagnes kunnen worden gecombineerd met RLSA-campagnes;
  • Onbekende zoektermen kun je eenvoudig opvangen;
  • DSA neemt de ingestelde zoektermen uit de Search-campagnes niet mee;
  • Er kunnen pagina´s van je website worden uitgesloten;
  • Ook bij DSA-campagnes kunnen uitsluitingszoekwoorden worden toegepast.

Nadelen DSA-campagnes:

  • Je hebt minder controle dan bij reguliere campagnes.
  • Je kunt zelf geen zoekwoorden toevoegen, Google bepaalt namelijk op welke zoekwoorden jouw website gematcht word.

Er zitten dus veel voordelen, mits je de campagne goed instelt, aan een DSA-campagne. Daarbij is het belangrijk dat je het budget op een juiste manier instelt. Wanneer je dit niet doet kan de campagne je volledige budget verbruiken, hier zit je niet op te wachten! Waar moet je nog meer opletten bij het bouwen van een DSA-campagne?

Hoe worden DSA-campagnes opgezet?

Wil jij zelf direct aan de slag met het bouwen van DSA-campagne? Dan zijn er een aantal stappen die je moet uitvoeren zodat de DSA-campagne goed staat ingesteld.

Stap 1: Maak een campagne aan

  • Start met het aanmaken van een nieuwe campagne. Klik op +Campagne en kies voor de optie Alleen in het Zoeknetwerk.
DSA campagne aanmaken
  • Vervolgens stel je de Instellingen van de campagne in. Je geeft de AdWords-campagne een naam en klikt vervolgens op de Instelling: Dynamische Zoekadvertenties: advertenties getarget op basis van uw website-content.
  • Hierna voer je de URL van je website in. De targetingbron staat automatisch op ‘De Google-index van mijn website gebruiken’. Hier hoef je niets aan te veranderen..
DSA aanmaken campagne naam
  • Daarnaast stel je de targeting locatie in & de taal.
  • Ook voer je de biedingen in: handmatige CPC en stel je een CPC bod in.
  • Daarnaast stel je het dagbudget vast.

Stap 2: Advertentiegroep aanmaken

Advertentiegroepen aanmaken in DSA campagnes

Nadat je de campagne hebt ingesteld moet je een advertentiegroep aanmaken. Je hebt hier de keuze uit 3 opties:
1. Aanbevolen Doel categorieën voor uw website (door Google gedefinieerd);
2. Alle webpagina’s targeten;
3. Specifieke webpagina’s targeten;

  • Wanneer je voor optie 1 kiest moet je website uitgebreid zijn. Een simpele website met een aantal categorieën is niet voldoende. Google geeft automatisch aan of deze functie beschikbaar is.
  • Optie 2 is een handige functie wanneer je veel pagina’s hebt op je website. Je kunt dan alles eenvoudig targeten. Uiteraard dien je de pagina’s die je niet mee wilt nemen in de campagne wel uit te sluiten.
  • Optie 3 is in veel gevallen de beste keuze. Je kiest in één keer de pagina’s die je wilt targeten en je hoeft bij deze optie dus ook geen pagina’s uit te sluiten.

Stap 3: Advertenties maken

Advertenties in DSA campagnes

Na het aanmaken van de advertentiegroepen is het tijd om advertenties te maken. Je ziet dat de URL & Kop Dynamisch gegenereerd worden. Het enige wat je zelf hoeft te doen is de beschrijving in te vullen. Maak altijd een 2e of zelfs 3e advertentie. Op deze manier kun je eenvoudig testen welke advertentie het beste werkt.  Houd hierbij dezelfde strategie aan.

Waar je op moet letten

Welke optie je hierboven ook gekozen hebt, bedenk vooraf een strategie met betrekking tot je advertentiegroepen. Het is altijd het beste (kwaliteit) om meerdere advertentiegroepen aan te maken om zo uiteindelijk ook alles beter te kunnen categoriseren en optimaliseren. Bestaat je website dus uit meerdere thema’s (denk bij een webshop bijvoorbeeld aan: dames, heren, kinderen) dan maak je hier wederom nieuwe advertentiegroepen aan zoals in het proces hierboven beschreven. Als de advertenties af zijn ga je aan de slag met de Advertentie Extensies, uitsluitingen van zoekwoorden & uitsluitingen van Webpagina’s. Dit gebeurt altijd, welke optie je hierboven ook gekozen hebt.

  • Advertentie-Extensies: als je het goed doet, staan de Advertentie-extensies er al in van de Search-campagnes. Deze kun je ook voor de DSA-campagne gebruiken. Voeg er zoveel mogelijk toe.
  • Zoekwoord Uitsluitingen: Hier kun je zoekwoorden toevoegen waarvan je niet wilt dat advertenties van je campagne worden getoond. Heb je bij een eerdere campagne al uitsluitingszoekwoorden toegevoegd? Dan kun je deze ook gebruiken voor een DSA-campagne!
  • Bij de uitsluitingen moet je de website kritisch doornemen en hier alle mogelijke websitepagina’s uitsluit waarbij je niet met je advertentie in beeld wilt komen. Voorbeelden hiervan zijn: contactpagina’s, disclaimers en over ons pagina’s. Let op: deze webpagina’s sluit je altijd uit op campagne niveau.

Last but not least: DSA-campagnes & Remarketing

Als de DSA-campagne eenmaal staat kun je gaan bepalen of en hoe je de doelgroepen wil toevoegen aan de campagne. Gebruik de DSA-campagne als normale campagne en voeg de doelgroepen hierin toe. Je kan doelgroepen toevoegen zoals bijvoorbeeld ‘Alle Gebruikers’ maar ook specifiekere doelgroepen zoals bijvoorbeeld ‘Winkelwagenverlaters’. Dit doe je als volgt:

  • Je gaat naar het Tabblad Doelgroepen
  • Je klikt op +Targeting
  • Bij Lijsten voor Remarketing kies je de specifieke lijsten die je wil targeten

Hulp nodig bij het opzetten van een goede DSA Campagne?

Of je nu een enorme webshop voor je neus hebt of dat je op zoek bent naar de kleine gaten in de huidige campagne structuur, het is altijd interessant eens met DSA-campagnes aan de slag te gaan en te testen wat hieruit komt. We raden je dan ook aan om het eens te proberen! Heb je hulp nodig bij het op een juiste manier inrichten van een DSA-campagne? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder om meer klanten te halen uit het internet.

Deel dit artikel
Kopieer naar clipboard
Kopieer deze URL